Луиз Флечър – актрисата, която остана в историята с ролята

...
Луиз Флечър – актрисата, която остана в историята с ролята
Коментари Харесай

На 88 години си отиде актрисата Луиз Флечър

Луиз Флечър – актрисата, която остана в историята с ролята на злата сестра Рачид от кино лентата „ Полет над кукувиче гнездо “, умря на 88-годишна възраст. Нейният сътрудник е съобщил, че тя е издъхнала в съня си в своя дом във Франция, където в последните години живееше, съобщи Sky News.

Американският институт за кино беше сложил героинята ѝ, здравната сестра Рачид, на пето място в листата на най-големите злодеи в киното. За осъществяването си преди време Флечър бе удостоена с награди „ Оскар “, „ Златен глобус “ и BAFTA. Актрисата наложи нов стандарт за пресъздаване на екранни злодеи, в партньорство с Джак Никълсън в облика на Макмърфи, във кино лентата на Милош Форман от 1975 година, бързо придобил паметен статус.

Дъщеря на глухи родители, родом от Алабама, Луиз е била научена да приказва от вуйна си и от ранна възраст демонстрира интерес към актьорската игра. Прави професионалния си дебют през 1958 година, само че е релативно непозната в Холивуд, когато получава ролята на сестра Рачид: по това време тя е при започване на 40-те си години и преди малко се е завърнала към кариерата си след 11-годишна пауза, през която е отглеждала двете си деца. Режисьорът Милош Форман се стопира на нея, откакто доста други нашумели звезди, измежду които Анджела Лансбъри и Елън Бърстин, отхвърлят ролята, написа " Сега ".

При приемането на своята премия от Американската кино академия Луиз Флечър прави едно от най-трогателните представяния в историята на премиите „ Оскар “, като става първата персона, употребила жестомимичен език от сцената, с цел да приказва непосредствено със своите родители: „ Искам да ви благодаря, че ме научихте да бленувам. Виждате по какъв начин фантазията ми се сбъдва “, споделя тя.

Преди този триумф кариерата на Флечър постоянно е бивала възпрепятствана заради нейния растеж – със своите 178 см тя незабавно е била отхвърляна при прослушванията, тъй като в доста случаи се оказва по-висока от изпълнителя на основната мъжка роля. След „ Полет над кукувиче гнездо “ обаче тя работи устойчиво до края на живота си, в това число като гост-звезда в известни тв сериали, които ѝ носят две номинации за премиите „ Еми “. Актрисата има богат и разнороден репертоар, само че е най-известна с още една роля на изверг – в Star Trek: Deep Space Nine.

Отдавайки респект към нея по отношение на кончината ѝ, в Туитър акаунта на Star Trek сътрудниците ѝ написаха: „ С кончината на Луиз Флечър светът загуби една в действителност прелестна жена, която ни накара да я ненавиждаме надълбоко “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР