Луиш Назарио да Лима - Роналдо е считан за едно

...
Луиш Назарио да Лима - Роналдо е считан за едно
Коментари Харесай

Преди 20 години тежка контузия застава на пътя на величието на Феномена

Луиш Назарио да Лима - Роналдо е считан за едно от явленията във футбола. Неслучайно е наименуван Феномена, защото е с съсловия над останалите като механически индикатори, повратливост и голов нюх. Точно преди 20 години, на 12 април 2000 година, бразилецът получава злокобна травма, споделя Marca. В мач от шампионата за Купата на Италия сред Интер и Лацио нападателят усуква своето коляно и скъсва коленно сухожилие.

Минава година и половина преди завръщането му в формален мач. Според лекар Гийен това е " най-тежката допустима травма ". " Чудесата не съществуват. Нуждае се най-малко от осем месеца възобновяване преди да може още веднъж да играе. Въпреки всичко нито аз, нито някой различен може да каже по какъв начин ще се завърне в игра. Със сигурност ще бъде дълъг и сложен развой ", декларира лекар Жерард Сайлан, който оперира Роналдо.



Битката на Феномена с неговите колена е дълга и сложна история. През ноември 1999 година (само 144 дни преди злощастния 12 април) той раздира отчасти същото сухожилие по време на мача Интер - Лече. През коледните празници на 1996-а пък страда от " странна болест " в колената, която му донася непрестанен тендинит. " Всичко е по виновност на ПСВ АЙндховен. Давали са му анаболи, когато казусът не е бил толкоз сериозен. Резултатът е несъответственост в мускулатурата на зоните на коляното ", твърди Бернанрдо Санти, някогашен координатор в битката с допинга към Бразилската федерация.

Така се стига до 12 април 2000-а. Борбата му с травмата е тежка и продължителна. На 8 март 2001 година, съвсем 11 месеца след контузията, той получава здравно позволение за игра. През лятото на 2001 година играе в значително контролни срещи. Участието му в формален мач обаче се бави до 4 ноември в дуел против Лече. " Ако не бяха травмите, Роналдо щеше да е най-големият в историята ", показа Марадона. " Преживях две тежки травми, които лишиха три години от кариерата ми. Те също по този начин ме накараха да приключа кариерата си по-рано от мечтаното ", декларира Роналдо.

 През лятото на 2002 година той стартира Световното състезание под лупа поради голям брой обвинявания, че е в слаба физическа форма. " Аз съм под равнището на тима. Все още са ми нужни мачове, с цел да вляза в темп и да подобря физиката си ", споделя Феномена след първия мач от Мондиал 2002. Всички знаем по какъв начин приключва Световното състезание - Бразилия е първенец, а Роналдо е огромният воин и голмайстор. Ако не бяха травмите, вероятно щеше да се изкачи още по-високо във футболната история.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР