Луис Енрике искаше да даде на феновете на Испания шоу,

...
Луис Енрике искаше да даде на феновете на Испания шоу,
Коментари Харесай

Майсторите на подаванията имат нужда от нова стратегия

Луис Енрике искаше да даде на почитателите на Испания шоу, само че тимът му си потегля от Катар с обвинявания, че играе скучно. Въпреки огромното си предимство по повод владеенето на топката против Мароко, “фуриите ” бяха отстранени на осминафиналите на Световното състезание от африканците след дузпи.

Испанската преса дефинира отпадането като “фиаско ”. “Без битка, без хрумвания, без голове ” написа изданието ABC. Усещането в Испания е за неуспех, а единствено преди година този тим бе засипван от похвали, когато стигна до полуфиналите на Евро 2020, където отиде без огромни упования.

Вече изминаха 10 години от последния огромен трофей на испанците. След като станаха международни първенци през 2010 година и по-късно завоюваха Европейското състезание, последваха отпадания в груповата фаза на Мондиал 2014 и на осминафиналите в Русия и на Евро 2016 година На фона на представянето в Катар идва въпросът дали това е краят на опита на Луис Енрике?

Статистиката е невероятна. Срещу Мароко Испания владееше топката в 77 % от мача. тимът направи 1019 подавания, 926 точни, против 304 паса на противника. “Фуриите ” обаче приключиха срещата с шест удара и единствено един от тях в границите на вратата. Подходът им с търпеливо разиграване бе отразен по ослепителен метод от чудесно проведения отбор на Мароко.

Един прецизен удар е най-малкото, до което са стигали на международно състезание от 1966 година, от когато се поддържа статистика за тези индикатори. Те станаха първият тим, който губи четири пъти след осъществяване на дузпи на международно състезание и вторият, който не осъществя нито една дузпа. Това единствено направи отпадането още по-жалко след изказването на Луис Енрике, че играчите му са упражнявали 1000 дузпи.

Договорът на 52-годишния треньор изтича през лятото, откакто пое отбора през 2018 година “Ако зависи от мен, бих останал за цялостен живот, само че не е подобен казусът. Следващата седмица ще приказваме за бъдещето ми ”, съобщи Енрике незабавно след мача. Испания провокира възхищението на футболния свят под управлението на Луис Арагонес и Висенте дел Боске в ерата си на доминация сред 2008 и 2012 година Луис Енрике заложи на същия жанр, само че тимът наподобява друго.

“Отборът на Испания просто не беше задоволително добър. Мароко имаше по-добър проект за мача, разяснява Гилем Балаг. - Отбори като Франция, Англия и Бразилия оферират доста повече. Ние нямахме удар от далечно разстояние, нямаше центрирания, не сме физически тим, не сме доста бързи. Не използваме дълги подавания, тъй като няма кой да задържа топката, не сме доста положителни при статични положения. Трябва да имаш повече. ”

Революцията в испанските академии беше съществена причина за “златния ” интервал, откакто сътвори играчи като Чави и Андреас Иниеста. Тази наклонност продължи и в този момент има техни заместници в лицето на Педри и Гави. Испания обаче основава толкоз доста играчи на тази позиции за сметка на други. Отборът няма изявен централен нападател и има дефицит на централни бранители.

Ироничен е фактът, че Луис Енрике бе един от първите, които видя казуса, когато беше в Барселона през 2014 година Тогава той усети, че играта се трансформира и стилът на каталунците и Испания към този момент не е настоящ и има потребност от повече пряк футбол. Наставникът имаше триумфи в Барселона и изглеждаше, че е на верния път с националния тим.

Нещата изглеждаха добре до гола на Алваро Мората против Германия. След това като че ли изпаднаха в транс, от който Луис Енрике не съумя да ги разсъни. Нямаше го интензитета, нямаше ги ударите. Напълно нов тим не съумя да играе по нов метод, а се върна към старите проблеми. Една от аргументите беше изборът на играчи от страна на треньора. Срещу Мароко той пусна прекомерно доста халфове. В тима бяха седем футболисти, които нормално играят в центъра на терена.

Сега в Испания би трябвало решат дали да продължат с Луис Енрике и неговите хрумвания или да възложат на различен експерт задачата да върне “фуриите ” измежду топ тимовете.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР