Луи Дагер е човекът, който към края на 30-те години

...
Луи Дагер е човекът, който към края на 30-те години
Коментари Харесай

На тази дата е роден Луи Дагер, изобретателя на...

Луи Дагер е индивидът, който към края на 30-те години на предишния век съумява да създаде първия удобен метод за правене на снимки.

Дагер е роден на 18 ноември 1787 година в град Кормей, Северна Франция. Като юноша е художник. Когато става на към 35 години, основава по този начин наречената диорама, фантастична поредност от панорамна живопис, изложена със специфични светлинни резултати. Докато се занимава с нея, демонстрира интерес към създаването на механизъм за автоматизирано възпроизвеждане на изгледи без помощта на четки и багра - с други думи, на камера.

Първите му опити да сътвори подобен уред са безуспешни. В 1827 година се среща с Жозеф Никефор, който също се пробва да изобрети сходен уред, две години по-късно двамата стават съдружници. В 1833 година Никефор умира, само че Дагер не се отхвърля от напъните си. В 1837 година той към този момент е съумял да създаде удобен способ за правене на снимки, наименуван на негово име дагеротипия.

В 1839 година Дагер го демонстрира обществено, без да го патентова. В компенсация френското държавно управление отпуска пожизнена пенсия и на него, и на сина на Никефор. Оповестяването на изобретението провокира огромна сензация. Дагер става воин на деня и е обсипван с почести, а дагеротипията бързо намира необятно приложение. Скоро по-късно той престава да работи.

Умира в 1851 година в крайградската си къща покрай Париж.

При дагеротипията обликът се отбелязва върху плака, намазана със сребърен йодид. За експониране са нужни 15-20 минути, което прави този способ, въпреки и тежък, комфортен за практическо приложение.
тагове дагеротипия луи дигер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР