Луго е град в автономната област Галисия в северозападна Испания.

...
Луго е град в автономната област Галисия в северозападна Испания.
Коментари Харесай

Кой е единственият град в света, заобиколен от напълно непокътнати римски стени?

Луго е град в самостоятелната област Галисия в северозападна Испания. Той е единственият град в света, който е заобиколен от изцяло непокътнати римски стени, достигащи височина от 10 до 15 метра по 2 117-метрова верига, обградена с 85 външни кули. Посетителите могат да се разхождат по цялата дължина посредством алея над стените, написа Дир.бг.

Тези антични стени датират от III и IV в. и са извънредно архитектурно, археологическо и градивно завещание на римската инженерна мисъл. При построяването им са употребявани материали като шисти, гранит и даже обработени каменни парчета от римски здания – които са употребявани още веднъж в строителния развой, придавайки на късните имперски стени достоверен тип.

Луго е в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО като най-пълния и най-добре непокътнатия образец за римска военна архитектура в Западната римска империя, написа Earthly Mission.

Въпреки осъществените през вековете ремонтни действия, стените са запазили първичното си разположение и характерностите, свързани с отбранителното им предопределение. Освен самите стени има кули, бойници, укрепления, модерни и истински врати и стълбища, както и трап. В рамките на стените редица двойни стълбища обезпечават достъп до кулите от парапетната площадка.

Откакто са издигнати, римските стени дефинират развиването на града. Местните поданици и посетителите ги употребяват като зона за развлечение и като част от градския живот в продължение на епохи.

Според легендата римляните са построили тези стени, с цел да защитят не град, а гора – „ Свещената гора на Август “, Lucus Augusti на латински, откъдето идва и името на Луго. И макар че и до през днешния ден гората е мистерия, стените съществуват, не се поддават на времето, и описват антични истории на тези, които умеят да се вслушват.

В рамките на стените градът е запазил тихи пешеходни улици, необятни площади и просторни градини, впечатляващи здания като катедралата, Епископския замък и кметството. Но в историческия квартал има и някои от най-хубавите заведения за хранене на Галисия, където можете да опитате чудесно прясно месо и риба.

Още от Туризъм

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР