Лудогорец приема Милан в първи 1/16-финал на Лига Европа, но

...
Лудогорец приема Милан в първи 1/16-финал на Лига Европа, но
Коментари Харесай

Ръмжащият боец, който прати Джеймс Бонд да си гледа шибаната работа

Лудогорец приема Милан в първи 1/16-финал на Лига Европа, само че „ росонерите “ не са страшилището, което бяха преди 10 и повече години. В тима има известни играчи - Рикардо Монтоливо, Леонардо Бонучи и Антонио Донарума, само че най-популярен е треньорът Дженаро Гатузо.

 Бившият отбранителен халф е прочут с престоя си като футболист на Милан в интервала 1999-2012 година и с изявите си с екипа на националния тим на Италия, с който стана международен първенец през 2006 година

Гатузо е роден на 9 януари 1978 година в Кориляно Калабро – град в региона Калабрия с население от 40 500 поданици. Започва да тренира футбол по стъпките на татко си Франко, който играе в тимове от Серия „ Д “. На 12-годишна възраст се явява на проби в Болоня, само че е отритнат. Одобрен е от Перуджа, където стартира кариерата му. Дебютира в първия тим на 22 декември 1996 година в мач против Болоня.

Едва 19-годишен е продаден на шотландския Рейнджърс, откакто мениджърът на отбора Уолтър Смит го харесва поради изявите му в юношеския народен тим на Италия. Смит взима младия италианец под крилото си и му дава късмет за изява в първия тим. При „ сините “ от Глазгоу Дженаро Гатузо попада в отбор, където свети Пол Гаскойн. Италианецът признава, че точно Газа му е оказал помощ да се приспособява по-лесно към английския футбол.

 „ В Глазгоу за първи път започнах да мисля като професионален футболист. Гаскойн постоянно ми помагаше със препоръки. Той ми оказа помощ да се приспособявам. По това време към този момент имаше проблемите с алкохола, само че постоянно говорехме с него. Да, правеше и неговите щури неща. Посрещна ме за добре пристигнал в тима, изхождайки се във футболните ми чорапи. Освен това в Рейнджърс има традиция още от 50-те години на ХХ век играчите да вървят с костюми, даже на подготовка. А аз бях младеж, това не беше моят жанр, само че се постановяваше. Един ден Пол ме заведе при един от най-скъпите шивачи в Глазгоу и ми сподели да си избера 7-8 костюма. Обясни ми, че шивачът има контракт с клуба и по-късно ще ми удържат сумите от заплата до края на сезона. Избрах костюми, ризи, вратовръзки, а когато отидохме на касата, сметката беше към 10 000 паунда. Малко по-късно разбрах, че Рейнджърс няма никакъв контракт с шивача. Просто това беше Пол Гаскойн в най-чистия си тип. Прави си подбив с теб, а по-късно ти оказва помощ. Той самичък заплати сметката за облеклата. Такъв е Пол и малко на брой го познават в тази светлина. За мен това са скъпи мемоари, които демонстрират огромното му сърце “, призна неотдавна Гатузо пред авторитетното списание „ Four Four Two “.

 Шотландия изиграва и роля за фамилния живот на италианеца. Докато е с Рейнджърс в Канада за контрола в Торонто, се среща с шотландката от италиански генезис Моника Романо, която скоро става негова брачна половинка. Двамата имат една щерка – Габриела (родена на 20 юни 2004 г.), и един наследник – Франческо (роден на 8 ноември 2007 г.).

През 1998 година Уолтър Смит е сменен от Дик Адвокаат. Холандецът очевидно не харесва италианския футболист, праща го да играе десен бек. През октомври 1998 година Рейнджърс продава Дженаро Гатузо на новака в Серия „ А “ Салернитана за 4 милиона паунда. За задържането му на „ Айброкс “ не оказва помощ и намесата на известния артист Шон Конъри (известен с функциите си във филмите за Джеймс Бонд), който е непосредствен другар с тогавашния притежател на Рейнджърс Дейвид Мъри. „ Сам желаех да напусна. Шон Конъри се опита да ме разубеди, само че аз му споделих да си гледа шибаната работа “, споделя италианецът.

Въпреки положителните мачове на халфа Салернитана изпада в края на сезона. Изявите му обаче са задоволителни на Милан да заплати 8 милиона евро за нето през лятото на 1999 година.  На 15 септември Дженаро дебютира за „ росонерите “ при нулевото тъждество като посетител на Челси в Шампионската лига. Скоро по-късно си извоюва титулярно място, а на 24 октомври 1999 година печели сърцата на почитателите в дербито с Интер поради зрелостта и решителността, с която се оправя с най-хубавия футболист в света по това време – Роналдо.

През годините Гатузо се трансформира в любим на почитателите поради бойкия и неотстъпчивия си жанр на игра, макар че му липсва блясъка на техничните футболни звезди. Физически мощен, непрекъснат, нападателен и корав – все качества, които тифозите почитат. Заради това и стартират да го назовават Ringhio (Ръмжащия), което през годините звуково се трансформира до Рино (Носорога) – прякорът, с който Дженаро Гатузо продължава да бъде прочут. Халфът има мощен удар, бързи реакции, необикновено възприятие за разпространение и неизчерпаема енерги, която му разрешава непрекъснато да снове към двете наказателни полета.

Непримиримостта му на терена постоянно го забърква в разнообразни скандални обстановки. По време на мач от Шампионската лига в Аякс през септември 2003 година удря Златан Ибрахимович с противоположната част на дланта си. Вероятно Дженаро Гатузо е единственият футболист, разрешил си да зашлеви шведа по този метод, без да има ответна реакция от Ибрахимович. Две години по-късно по време на мач от същия шампионат за феновете не остава скрита настървеността, с която халфът на Милан преследва Кристиан Поулсен от Шалке 04.  Счита се, че търси възмездие за дейностите на датчанина против Кака в първата среща сред двата тима. Самият Гатузо твърди, че играта му в този мач е била пресилена от медиите. На 15 февруари 2011 година халфът хваща за гърлото помощник-треньора на Тотнъм Джо Джордан при случай край страничната линия. Заради това си действие Дженаро Гатузо е осъден от УЕФА за пет мача. Според медиите е бил предизвикан от Джордан, който го е нарекъл „ ш**бано италианско ко**ле “.

Половин година по-късно халфът получава проблеми с очите преди началото на сезона в Серия „ А “. На 9 септември 2011 година се сблъсква със съотборника си Алесандро Неста по време на срещата от първия кръг с Лацио. Заменен е в 20-ата минута, а лекарите откриват съществено инфектиране на очен нерв на лявото око, което го кара да вижда двойно. Подобен проблем може да постави завършек на кариерата на всеки футболист. Самият Гатузо признава, че при започване на мача е виждал съотборника си Златан Ибрахимович на четири разнообразни позиции и изобщо не е забелязал Неста преди конфликта. В края на сезона любимецът на почитателите напуща „ росонерите “ след 13 години в тима.

 През годините си печели титулярно място и в националния тим на Италия, с който печели международното състезание през 2006 година Силните му изяви по време на шампионата в Германия му печелят позиция в идеалния тим на шампионата. Хората към момента помнят насладата му след края на финала (спечелен против Франция след дузпи), когато Гатузо събува и гащетата си и тича по терена единствено по долни гащи. С Милан печели две шампионски трофеи на Италия, два пъти взима Суперкупата на страната, по два пъти победи в Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА, а също така по един път подвига Купата на Италия и купата от Световното клубно състезание.

През лятото на 2012 година Гатузо е пред завръщане в Рейнджърс, само че прехвърлянето се проваля поради финансовите проблеми на шотландците. Вместо това халфът минава в швейцарския Сион. На 25 февруари 2013 година даже е назначен за играещ треньор, откакто наставникът Виктор Муньос е намален до ролята на скаут след загубата с 0:4 от Тун в шампионата.  Така и стартира треньорската кариера на Дженаро Гатузо, който печели първия си мач – 2:0 против Лозана за Купата на Швейцария. В края на сезона обаче е уволнен.

Всъщност Гатузо стартира с треньорския поминък още през 2011 година, когато посещава курс за лиценз „ УЕФА А “ още до момента в който е състезател на Милан. През юли същата година сполучливо устоя изпита за тапията. След като напуща Сион, Рино не стои дълго без работа. На 19 юни 2013 година е назначен за треньор на преди малко изпадналия от Серия „ А “ Палермо. След единствено две победи и едно тъждество в първите си шест мача отпред на сицилианския тим Гатузо е уволнен на 25 септември. През този сезон се отдава на нови треньорски курсове и през септември 2014 година сполучливо поставя изпит за лиценз „ УЕФА Про “.

На 5 юни 2014 година е назначен отпред на елитния гръцки ОФИ Крит. По това време клубът има съществени финансови проблеми. Играчите с месеци не са получавали заплати, само че италианецът непрекъснато твърди, че макар проблемите изисква от футболистите си разпределяне на 100%.  Дори по време на една конференция удря с пестник по масата и декларира: „ Не ме интересуват парите, а единствено футболът “. Все отново на 26 октомври подава оставка и показва финансовите усложнения като причина за решението си. На идващия ден трансформира решението си, откакто е разколебан от клубните шефове и почитателите на тима. Все отново на 30 декември 2014 година Гатузо напуща ОФИ Крит поради неналичието на финансиране.

Месец по-късно прави несполучлив опит да застане отпред на шотландския Хамилтън. През лятото на 2015 година поема третодивизионния Пиза и съумява да го изведе до промоция в Серия „ Б “, откакто във финалния плейоф е реализирана победа с общ резултат 5:3 над Фоджа. Изненадващо на 31 юли 2016 година напуща клуба поради съществени и непрекъснати разминавания с управлението. Само месец по-късно обаче се завръща като треньор на Пиза.

През месец май 2017 година Дженаро Гатузо е назначен за треньор на младежкия тим на Милан до 19 година (Примаверата). Така става третият футболист, спечелил Шампионската лига с „ росонерите “ през 2007 година, застанал отпред на Примаверата.  Другите двама Филипо Индзаги (2013-14) и Кристиян Броки (2014-16) по-късно стават треньори на първия тим на Милан, заменяйки надлежно Кларънс Зеедорф и Синиша Михайлович. След 10-ия кръг на младежкия шампионат на Италия отборът на Рино е на трето място. На 27 ноември ненадейно идва назначението на Гатузо отпред на първия тим като правоприемник на Винченцо Монтела.

Като треньор Дженаро Гатузо избира да изполва скица 4-2-3-1, макар че като футболист в никакъв случай не е играл в сходна групировка. Твърди, че тази сграда разрешава по-добро покритие на целия терен. Като опция употребява 4-3-1-2. Преди да стане треньор на „ росонерите “, упованията са да залага на 3-4-3. Работата му отпред на Милан не стартира добре. Записано е тъждество 2:2 със слабака Беневенто, като новакът в Серия „ А “ реализира първата си точка в елита след гол на вратаря Алберто Бриньори в петата минута на добавеното време. Следва загуба в Лига Европа от хърватския Риека и почитателите стартират да се чудят дали решението на шефовете не е неточност. След това обаче идва класирането за полуфинал на Купата на Италия след поредно елиминиране на Верона и Интер (след продължение). Всъщност от 23 декември насам Милан няма загуба. Бяха записани четири победи и две равенства в Серия „ А “, елиминирането на Интер и нулево реми с Лацио в първия полуфинал за Купата. Серията изкачи „ росонерите “ на седмо място в класирането, на три точки от зона Европа. Дори се заприказва, че треньорът може да получи предложение за нов контракт до 2020 година.

 Въпреки че става един от най-известните хора в италианския футбол през последните 20 години, Гатузо не не помни родния си град Кориляно Калабро и през януари 2010 година открива в калабрийския град собствен магазин за риба и морски блага. „ На мнозина може да е необичайно, само че за мен това е сбъдната фантазия. Като дете мечтаех да стана риболовец, само че по-късно животът ме води в друга посока “, призна Рино.

Сега Дженаро Гатузо ще води Милан против Лудогорец. Предстои да разберем дали Рино ще се трансформира в сполучлив треньор, какъвто беше като състезател, или ще би трябвало съществено да се обърне към бизнеса с рибния си магазин.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР