Лудницата е пълна. Така описва днешния работен ден собственикът на

...
Лудницата е пълна. Така описва днешния работен ден собственикът на
Коментари Харесай

Мариян Колев, "Хиполенд": служители се опитват да рекетират заради изискването за зелен сертификат

Лудницата е цялостна ". Така разказва днешния работен ден притежателят на " Хиполенд " Мариан Колев, огромна част от чиито обекти са в огромни търговски центрове и би трябвало да отговорят на условията, свързани със зеления документ. Подчертава, че страната е взела вярно решение, въпреки и със забавяне, само че срокът за използването му е прекомерно къс, с цел да могат всички да се съобразят - от потребителите, през чиновниците до бизнесите.

Разказва, че комерсиалните обекти тази заран са празни, тъй като чиновниците, които не са имунизирани, както и клиентите са опашки за проби. Допълва, че охранителите ревизират влизащите за документа, само че и те в някаква степен не са изцяло готови за тази процедура.

Разказва, че поради късото време на реакция във веригата са решили да отворят единствено половината магазини, в които да се разпределят имунизираните чиновници. Това оповестили и на страницата си във " Facebook " поради въпроси на клиенти. По обяд обаче обстановката се трансформира с разяснението на здравния министър, че единствено наставления вместо санкции ще има за комерсиалните обекти до понеделник, с цел да може те да се съобразят с новите условия.

Посочва, че съгласно множеството трезвомислещи хора решението на управляващите за зеления документ е изцяло вярно, въпреки и доста закъсняло, най-малко с 2 месеца. Но в това време такава доста сериозна крачка има потребност от някакъв толеранс и време за реакция.

Дори да им узреят главите на колебаещите се да се имунизират, чисто физически системата няма да може да ги поеме.
 Мариан Колев,
"Хиполенд "

Проблемът е с изключение на за чиновниците на огромните магазини, само че и по веригата на доставките. Това е по този начин, тъй като водачите и чиновниците на доставчиците на артикули до магазините също би трябвало да имат зелени документи и в случай че при тях процентът е като в цялото общество, то тогава и доставчиците няма да смогват с работата, а " намирането на хора в този миг е задача невъзможна ". Повече няма място за взаимни отстъпки

Колев споделя, че в неговата компания процентът имунизирани е като този в обществото като цяло. Докато е имало малко инфектирани е водил диалози със чиновници на разнообразни равнища, с цел да им изясни, че откакто във всички страни с по-висок стандарт на живот хората всеобщо са се ваксинирали, евентуално българите не са най-умните хора на земята като бягат от това и не имат вяра на науката. Единични са случаите, в които обаче чиновниците си трансформирали позицията.

Сега Колев счита, че ще направи жест да заплати по 1-2 теста на тези, които не са имунизирани, само че с това ще се изчерпи всичко, тъй като счита, че даже с това си решение прави неприятна услуга на самите чиновници, на компанията, а и на клиентите.
" Те би трябвало да решат желаят ли да се имунизират. При предходни затваряния съм държал на заплата хора, които са от затворени обекти, в този момент твърдо съм решил, че който не желае да се съобрази с условията, да си пуска неплатен отпуск ", афишира Колев.
Посочва, че надали мярката, при която страната дава 75% от заплатата на чиновник в неплатен отпуск, ще работи, тъй като служителят не желае да се имунизира или да си заплаща тестванията. Описва случаи, познати на всички, в които чиновници споделят, че единствено в случай че ги накара някой да се имунизира, те ще изоставен и по този начин държанието им се трансформира в рекет по отношение на работодателя, който е притиснат от хроничния дефицит на качествени фрагменти.

Обяснява, че не работодателите лимитират чиновниците, а страната със своето решение.

Държавата го е решила и вярно го е решила. На който не му харесва това, да върви да си търси правата, само че няма да му заплащам заплата да си стои у дома.
Мариан Колев

Тази безкомпромисност, по думите, му се споделя всеобщо от другите работодатели в Българската ритейл асоциация.

Търговците желаят 5 неща от здравния министър

По-рано сутринта в известие до медиите членовете на Българската ритейл асоциация, в която по техни данни членуват над 100 представители на търговията на дребно, приканиха за повече време да отговорят на условията на здравните управляващи.

 Мариян Колев,
© Юлия Лазарова

От организацията излизат с пет претенции към здравното министерство, които ще оказват помощ за повишение % на имунизираните в България и опазване на работните места.

Настояват с изключение на за повече време, с цел да има опция повече хора да се имунизират, само че и също страната да обезпечи безвъзмездни проби. Напомнят, че от Европейската комисия са обезпечени над 1.5 млн. безвъзмездни антигенни проби и желаят те да се разпределят по този начин, че да покрият и магазините на дребно в комерсиалните центрове, или в случай че това е невероятно, да има различен вид държавна поддръжка за бранша. Търговците на дребно са в подготвеност да открият пред обектите си мобилни пунктове за имунизация. Когато откриват нови работни места, " зеленият документ " ще бъде наложително условие.

Сред рекомендациите е и да се изплащат помощи за чиновниците, които са имунизирани и желаят да работят, само че са принудени да останат вкъщи поради онлайн образованието на децата си.

Четвъртото искане е чиновниците да могат да потвърждават, че са прекарали болестта освен посредством " зелен документ ", само че посредством проучване за антитела против SARS-CoV-2 или различен теоретичен способ.

" Зелени документи " да се изискват на всички места, без значение от размера на магазина или сектора, е петата препоръчана мярка. " Аршинът, с който сега се мери, е двоен ", показват те. " За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките - други ". Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква документ, също крие риск от заразяване, допълват членовете на асоциацията.
По данни на асоциацията сред 10 и 15% от търговците на дребно в България към този момент са банкрутирали. От началото на епидемиологичните ограничения спадът в оборотите на магазините с обекти отвън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини единствено там, е 100%. Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 хиляди души в страната, както и огромна част от приходите на страната като налози и осигуровки.

Актуалните вести към болестта четете.
Защо управляващите не дават документ против данни за антитела четете.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР