лпинистите са особена порода хора. Да се каже за тях,

...
лпинистите са особена порода хора. Да се каже за тях,
Коментари Харесай

Най-трудните за покоряване планински върхове в света

лпинистите са особена порода хора. Да се каже за тях, че са безстрашни е малко, че са безразсъдни – прекомерно. Това са хората, които изпитват силите си до краен лимит и дават всичко от себе си за покоряването на цел, зад която не се крие материална полза.

Те не си слагат цели, каквито имат множеството хора, за тях огромната фантазия е идващият обуздан връх . Колкото по-труден е той, толкоз по-удовлетворени са те.

Но алпинистите не са просто едни авантюристи, няма да чуете планинар да се хвали, че без проблем ще покори този или оня връх, тъй като те знаят – не е значимо какъв брой умел си, а дали планината ще те допусне до себе си .

Кои обаче са най-трудните за подчинение върхове? Вижте в класацията ни:

Анапурна, Непал
Височина: 8091 метра
Техническата компликация на тази планина е извънредно висока. Това е 10-ият по височина връх в света. Близо 40% от опиталите се да го изкачат, намират гибелта си.

К2, Китай и Пакистан
Височина: 8611 метра
Техническата компликация на този връх в Хималаите е измежду именитите. Това е втората по височина планина в света.

Канченджунга, Индия и Непал
Височина: 8586 метра
Третият по височина връх на планетата взима от ден на ден жертви с годините. Казват, че е дом на дявол, който яде хора. Наричат го раксхаса. Само 187 души са успявали да покорят Канченджунга.

Баинтха Брак, Пакистан
Височина: 7285 метра
Тази планина е измежду най-желаните за подчинение, само че компликацията ѝ я прави именита. Всеки опит да бъде обуздан Баинтха Брак е задача, при която се стъпва съвсем с двата крайници в другия свят.

Еверест, Непал и Тибет
Височина: 8848 метра
Еверест към момента е място, което може да бъде покорено от малко на брой. Времето, височината и дебнещите лавини са смъртоносни. Те лишават доста животи през миналите години. Славата на Еверест с времето избледнява поради комерсализацията.

Денали, Аляска, Съединени американски щати
Височина: 6190 метра
Това е най-високият връх в Северна Америка. Ужасното време, изолацията и ниската температура са съществено тестване за всеки, дръзнал да се насочи към Денали.

Айгер, Швейцария
Височина: 3970 метра
Намира се напълно на територията на швейцарския кантон Берн. Трудността му за нанагорнище му печели псевдонима: Смъртоносната стена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР