Лозари от Югозападна България очакват най-лошата реколта от десет години

...
Лозари от Югозападна България очакват най-лошата реколта от десет години
Коментари Харесай

По-висока цена на гроздето тази есен очакват производители от Симитли

Лозари от Югозападна България чакат най-лошата годишна продукция от 10 години насам. Причината е, че поради многото паднали дъждове и последвалите жеги през лятото, лозовите масиви са болни от мана, която е унищожила реколтата. Производителите на грозде от Симитли чакат тази есен цената на гроздето да се увеличи с към 20 %.

Симитли Черниче, Симитли

Иван Лулейски отглежда десетки декари с винено грозде в село Черниче. Както всяка година и тази стопанинът третирал с препарати насажденията 7 пъти. Въпреки това поради сухата пролет и дъждовното лято лозниците- изгнили.
Иван Лулейски, ръководител на " Винена партия ", с. Черниче: Когато лозята бяха във фаза „ яхорида ", тогава паднаха доста дъждове в нашия район тези дъждове, може би 80 % от реколтата заболя и сега както виждате по асмата, би трябвало да бъде изхвърлена, т.е. не може да бъде употребена.
В района най-тежки са провалите в най-разпространения вид - мерло. На места доближават до 70 %.

С по-малко загуби са по-устойчивите десертните сортове бяло грозде. Виненото грозде, което лозарите въпреки всичко съумеят да наберат от новата годишна продукция, се чака да е с най-малко 20 стотинки по-скъпо от предходната година. Засега от избите в Симитли не вършат прогнози за нарастването на цените на напитките, резултат от неприятната годишна продукция.
Иван Лулейски, ръководител на " Винена партия ", с. Черениче: Предполагам, че към 10 до 20 %, ще покачат цената на гроздето. Трябва битката да я водим сполучливо , с цел да има какво да пием най-после, наздраве!
Очакваните високи температури в края на лятото, също тревожат стопаните. Заради мощното слънце ще се наложи оживялата продукция да се третира с препарати по-често, което ще вдигне в допълнение изкупната цена на гроздето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР