Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят

...
Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят
Коментари Харесай

Лозан Панов: Изборът на главен прокурор е предопределен от политическата квота във ВСС

Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят процедурата и пълномощията на идващия основен прокурор. За разлика от Сотир Цацаров, ръководителят на Върховен касационен съд счита, че самодейността е " навременна "

© Надежда Чипева Разговорите за процедурата, номинациите и пълномощията на идващия основен прокурор, които президентът Румен Радев инициира, стигнаха до оферти за съществени промени в конституцията. Във вторник президентът се срещна с ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, откакто в понеделник се видя с настоящия основен прокурор Сотир Цацаров.

На излизане от " Дондуков " 2 Панов изясни, че е повторил концепцията си за смяна в конституцията, която да извади прокуратурата от правосъдната власт и да промени пълномощията й. " Главният прокурор в този момент има монопол да повдигне на който си изиска за каквото си изиска обвинявания. Липсата на надзор го прави най-силната политическа персона ", сподели ръководителят на Върховен касационен съд. Той е e показал на Румен Радев съответни оферти и образци, а пред публицистите единствено означи, че в доста страни министърът на правораздаването е виновен и за прокуратурата, което не я прави политизирана. " От някои нейни дейности в този момент проличава, че тя обслужва ръководещите ", разяснява Панов във връзка на българската прокуратура.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За разлика от Цацаров, той оцени самодейността на Румен Радев за разискване на тематиката за новия основен прокурор като навременна и благодари за поканата за диалог. Но в това време беше песимистичен, че това ще промени нещо без промяна на Висшия правосъден съвет (ВСС). " При нереформиран Висш съдебен съвет, по какъв начин ще се организира изборът на основен прокурор е предопределена тематика. Сега има доминация на политическата квота в него ", изясни Панов.

За него смисълът на тези срещи е да покаже, че тематиката е значима за президента. Освен това ръководителят на Върховен касационен съд напомни изявление на Бойко Борисов преди време, че промените ще стартират след Сотир Цацаров.

На въпрос за подготвяните промени в Закона за правосъдната власт за статута, следствието и предварителното преустановяване на мандата на тримата огромни, който през вчерашния ден бе стартиран и от основния прокурор Сотир Цацаров (като изненада, подготвяна от министър Данаил Кирилов), Лозан Панов повтори тезата, че е погрешно да се " пакетират " в едно основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища. Той не се съгласи с тезата, изказана от Цацаров, че по същия метод както в досъдебната фаза има въздействие на основния прокурор върху прокурорите, по този начин и в правосъдната фаза " пирамидата е същата, единствено че във връзка с шефовете на висшите съдилища ". Съдиите нямат началници, сподели Панов и даде образец, че освен беше съден, само че и наказан по делото за имуществената му декларация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР