Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в

...
Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в
Коментари Харесай

Започва отстрел на глигани като мярка срещу разпространението на африканската чума

Ловците ще получават по 50 лв. за отстрелян глиган в зоните, където има заплаха от разпространяване на африканска чума по прасетата. Това е една от ограниченията против болестта, които оповестиха през вчерашния ден от МЗХГ. Тези 50 лв., които ще получават ловците в Северна България, обаче са под изискване – едното изискване е, че става дума за свине, отстреляни при самостоятелен, а не при колективен лов, а другото - след всяко отстреляно прасе би трябвало да се даде проба, която да откри съществуване или неявяване на вирус.

" Държавата работи безредно, а за справяне с чумата са нужни няколко съответни и изпълними ограничения ", разяснява в предаването " Преди всички " на " Хоризонт " ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие инж. Васил Василев. " 50-те лв., които агроведомството даде обещание на ловците, с цел да се включат интензивно в самостоятелния отстрел на дива свиня, няма да решат казуса ".

" Ефектът, който ще се реализира от тези 50 лв., няма да бъде този, който страната чака. Защото има една българска традиция – ловът в България е проведен, ловците в България ловуват интензивно и групово. На всяко ново огнище се прави брифинг и започваме да вършим нещо ново. Тази война изисква целенасочени систематични ограничения, които ще продължат години. И те би трябвало да бъдат финансово обезпечени ", сподели ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР