Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в

...
Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в
Коментари Харесай

Инж. Васил Василев: Държавата действа хаотично в проблема с африканската чума

Ловците ще получават по 50 лв. за отстрелян глиган в зоните, където има заплаха от разпространяване на африканска чума по прасетата. Това е една от ограниченията против болестта, които оповестиха през вчерашния ден от МЗХГ.
Тези 50 лв., които ще получават ловците в Северна България, обаче са под изискване – едното изискване е, че става дума за свине, отстреляни при самостоятелен, а не при колективен лов, а другото - след всяко отстреляно прасе би трябвало да се даде проба, която да потвърди съществуване или неявяване на вирус.

" Държавата работи безредно, а за справяне с чумата са нужни няколко съответни и изпълними ограничения ", разяснява пред " Хоризонт " ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие инж. Васил Василев. " 50-те лв., които агроведомството даде обещание на ловците, с цел да се включат интензивно в самостоятелния отстрел на дива свиня, няма да решат казуса ".

" Ефектът, който ще се реализира от тези 50 лв., няма да бъде този, който страната чака. Защото има една българска традиция – ловът в България е проведен, ловците в България ловуват интензивно и групово. На всяко ново огнище се прави брифинг и започваме да вършим нещо ново. Тази война изисква целенасочени систематични ограничения, които ще продължат години. И те би трябвало да бъдат финансово обезпечени ", сподели ръководителят на Националното ловно-рибарско съдружие.

" Държавата в лицето на МЗХГ ще се пробва да подтиква българските ловци да ловуват самостоятелно дива свиня. Наистина сега няма законова опция за осъществяване на колективен лов. Затова е и обикновено животните да бъдат изследвани след отстрела ".

Инж. Василев обаче не отхвърли, че цената за пробите, както и времето, което лишават, са минус.

" Има проблеми, които в множеството случаи са чисто организационни. Тези ограничения на МЗХГ, по моя оценка, биха донесли непълен триумф. Без да бъде стихотворец корав ангажимент от страна на министерството, да бъдат написани съответни марки и да бъда обезпечено финансиране за тях, резултат позитивен не би могъл да има ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР