Ловците не изпълняват държавния план за отстрел на хищници. Това

...
Ловците не изпълняват държавния план за отстрел на хищници. Това
Коментари Харесай

Ловците не изпълнявали плана за отстрел на хищници

Ловците не извършват държавния проект за отстрел на хищници. Това се разбра от отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на въпрос на народен представител за зачестили набези на хищници над стада животни.

Хищниците фрапантно са се нараснали, три ферми в Габрово са потърпевши от набезите на чакали единствено неотдавна, уточни депутатът. Според него повода за това е, че отстрелът на хищници е единствено в избрани интервали.

Порожанов обаче уточни, че самостоятелен острел на хищници след приемането на позволение за това, е позволен през цялата година. Такова позволение се дава и на ловните дружинки по места. Данните за 2016 година обаче демонстрират, че утвърденият държавен проект изобщо не се извършва. През предходната година да вземем за пример са отстреляни единствено 25% от вълците, избрани за отстрел,, 55% от лисиците и 71% от чакалите.

В допълнение през септември на няколко организации е обещано напътствие да се завиши отстрела на хищни животни, които са рискови за добитъка. Порожанов уточни, че Министерството на земеделието не разполага с финансов запас, с който да подтиква отстрела на тези животни. Допълни, че дивата свиня, която не влиза в групата, също нанася доста вреди на фермерите в някои региони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР