Ловците да предават проби за изследване за африканска чума по

...
Ловците да предават проби за изследване за африканска чума по
Коментари Харесай

БАБХ към ловците: Предавайте проби за изследване от отстреляните диви свине

Ловците да предават проби за проучване за африканска чума по свинете и трихинелоза от отстреляните от тях животни. Това припомнят от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ във връзка откриването на ловния сезон на следващия ден.  

Чумата по свинете не визира здравето на хората , само че проучването е належащо за следене за зародили нови огнища на заболяването, както и за задачите на разбора и набелязване на ограничения за битка с нея .

Експертите от организацията припомнят, че проучването за трихинелоза е от изключителна значимост за свеждане до най-малко на риска от заразяване на хората при консумация на месо , добито от отстреляни диви прасета. Изследването се прави в упълномощени лаборатории. 

При констатиране на позитивен резултат за трихинелоза, лабораторията неотложно осведоми шефа на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/, формалния ветеринарен доктор на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка , за предприемане на нужните ограничения за неутрализиране на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от позитивното диво прасе се наблюдава, събира и изпраща за неутрализиране .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР