Ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети

...
Ловният съвет ще решава днес какви мерки да бъдат предприети
Коментари Харесай

Решава се: Какви мерки да предприемат заради чумата по свинете?

Ловният съвет ще взема решение през днешния ден какви ограничения да бъдат подхванати против възможното разпространяване на африканската чума по свинете в Североизточна България. Заседанието ще се организира в Изпълнителната организация по горите. Ще вземат участие представители и от Българската организация за сигурност на храните. Огнища на болестта има наоколо до нашата граница с Румъния.

Очаква се през днешния ден да бъдат обнародвани и незабавните промени в закона, които да разрешат на ловците - сезонът за диви прасета да стартира още през лятото, а не през октомври. Именно намаляването на популацията на дивата свиня е една от най-ефикасните ограничения против разпространяването на болестта.

Сред ловците има съмнение дали ловът би трябвало да е колективен - на дружинки, или самостоятелен, и дали в него да се включват кучета, които биха попречили развиването на популациите на други типове дивеч. В момента няма нито ваксина, нито лекуване за африканската чума, която унищожава и свинете, отглеждани във фермите, осведоми Българска национална телевизия.

Вирусът не е рисков за хората, само че е гибелен за животните. Навлезе ли в страната ни ще докара от половин до милиард лв. загуби за стопанството.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР