Ловни дружинки засичат мигранти при почти всеки излет в гората

...
Ловни дружинки засичат мигранти при почти всеки излет в гората
Коментари Харесай

Ловци са притеснени заради наплива на мигранти

Ловни дружинки засичат мигранти при съвсем всеки излет в гората край Бургаско. Групите от незаконни чужденци отчасти въздействат на отстрела на дивеча, а рискът от произшествия е доста нараснал.

„ Мигранти има много. Почти всяка седмица намират групи дружинките. И ние няколко пъти на пусии засичахме, сред кучетата излизат мигранти. Аз персонално съм виждал в моята дружинка, на откриването хванахме две групи “, споделя Иван Гочев, началник на ловно-рибарското сдружение в Средец , съобщи.

" Преди всеки лов се прави инструктаж, разпоредбите гласят да се стреля по ясна забележима цел и да не се напуща позицията. Но рискът от произшествия е доста нараснал ", счита Гочев.

„ За мен тези групи не въздействат толкоз доста на лова, колкото е допустимо да стане случай. По принцип не е изключено. Може да се случи някой да гръмне по прасе и мигрантите да лежат в близост. Защото те лежат в тръните, по деретата и човекът ако стреля по свине, може да удари някого, който не вижда въобще “, добави ръководителят.

Не рядко се случва ловци да прибират оставени от мигрантите отпадъци. Те обаче не могат да се ангажират да го вършат непрекъснато.

„ Срещат се места, където са минали, където са отсядали с останки от обелки, хартии, найлони, кенчета, кутии - проличава си, че са минавали хора от  турска страна. И от време на време се е случвало, ние ловците да прибираме отпадъци, несъмнено неоставени от нас “, споделя ръководителят на  Ловно-рибарското сдружение „ Сокол “ в М. Търново Румен Дерменджиев.

Той счита, че африканската чума е повлияла на свиването на популацията на дивите прасета, само че добавя, че на лова на дивеч се отразяват и други фактори:

„ Храна и успокоение са нужни на дивеча. Храна сега има, природата се е погрижила, но спокойствие няма, тъй като има мигрантски напън “

Подобно на свои сътрудници и той се тормози от покачвания риск от произшествия с мигранти по време на лов. За предварителна защита разчита на наложителния инструктаж преди всеки излет.
Груповият лов продължава до края на февруари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР