Ловеч. На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще

...
Ловеч. На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: На 15 август започва строителството на нов участък от АМ“Хемус“ – от Белокопитово до Търговище

Ловеч. На 15 август дружно с премиера Бойко Борисов ще създадем първа копка на сектора от автомагистрала „ Хемус “ - от Белокопитово до Търговище. Това разгласи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в правата сред Ябланица и п. в. „ Боаза “, оповестиха от Министерство на регионалното развитие . Той ревизира работата на обекта дружно с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов. Регионалният министър осведоми, че малко над 30% от трасето са подготвени, с проектирането осъществяването надвишава 35%. „ Тези съвсем 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, само че ще сме подготвени 7-8 месеца предварително, без да вършим компромис с качеството и сигурността на служащите “, безапелационен бе министърът.
Средствата, които се влагат, са 55 млн. лв. без Данък добавена стойност при оповестена в началото цена от 90 млн. лв.. Спестени са 40%. Регионалният министър съпостави инвестицията с тази за построяването на Автомагистрала “Люлин ”. „ При същия терен и същите уреди търгуваната през 2005 година автомагистрала коства към 8 млн. евро на километър. Тук приказваме за под 3 млн. евро. за километър или съвсем 3 пъти разлика в цената “, обърна внимание той. „ В момента преработваме наредбите за гаранционните периоди за ново строителство на автомагистрали, ще ги удължим с най-малко 3 години. Необходими са добър контрол и добър надзор “, акцентира Николай Нанков.
Регионалният министър осведоми, че до края на месеца ще стартира търгът за сектора от Автомагистрала „ Хемус “ от п.в. „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч. „ Тези 52 км ще бъдат разграничени на три стадия. До края на годината ще се търгуват и останалите към 83 км до Велико Търново. Автомагистрала „ Хемус “ е наш главен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия сектор от него се апелира, като завърши обжалването ще го продължим “, уточни министър Нанков.
„ Както съм заречен на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна Автомагистрала „ Хемус “ ще е подготвена до 2024 година, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. На 15 август почваме строителството на автомагистрала „ Хемус “ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени, сподели още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен “, разяснява министър председателят строителството на правата до Боаза. „ От инженерна позиция се построяват големи уреди – диги по 26 метра, с цел да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са големи, защото зоната е вододайна. Отливат ги на място “, добави министър председателят. Техническият началник на обекта Калин Борисов изясни, че огромните диги се извършват посредством арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се вършат на място, с цел да се спестят разноските от превоза им.
„ Това е най-трудното трасе от Автомагистрала „ Хемус “, само че главната ни задача е да се пази животът на строителите. Не би трябвало да се позволява повреда. Да бързаме, само че с разсъдък “, обърна се министър председателят към инж. Глосов.
Министър-председателят разяснява, че евентуално при започване на октомври, с 8 месеца предварително, ще бъде открита правата до Сандански на Автомагистрала „ Струма “. В момента другите сектори се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той уточни, че решението зависи от археолозите.
„ Трябва да се съсредоточим в строителството, обществената сфера, образованието “, сподели министър-председателят. Над 200 учебни заведения и детски градини се ремонтират сега. Тече огромно строителство в образованието на стойност 620 млн. лева
В отговор на въпрос министър Нанков заяви, че няколко десетки милиони лв. ще са нужни за възобновяване на републиканската пътна инфраструктура след изобилните дъждове в регионите на Тетевен, Смолян и Пловдив. „ Първоначално бяха отпуснати към 500 000 лева за спешно подсилване и попречване на вреди. Всички ще бъдат разказани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет. Средствата за покриване на вредите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет “, уточни той.
Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без зародилите през последната седмица, са 6,2 млн. лева Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в развой на подсилване, са над 7 млн. лева Разходите за възобновяване в Мизия ще бъдат към 3 млн. лева, а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, към 600 хиляди лева
„ В огромна част от обстановките реагираме на момента, само че се изисква време “, разяснява районният министър. „ В Мизия на петия – шестия ден започнахме да поставяме асфалт. Реакцията на регионалното пътно ръководство и на общината в Тетевен също беше извънредно бърза “, подсети той. Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя сред Смолян и Мадан е належащо време, защото укрепването е доста тежко. „ Алпинистите още веднъж са на терен и геомрежите са сложени “, заяви районният министър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР