Лошото време в Североизточна България продължава да поставя на изпитание

...
Лошото време в Североизточна България продължава да поставя на изпитание
Коментари Харесай

Как да помогнем на замръзнали щъркели

Лошото време в Североизточна България продължава да слага на тестване щъркелите, които се връщат в Европа и у нас. Случаите на приютени и избавени от хора обледенени птици станаха над 10. Проблемът в действителност е за стотици щъркели, които не могат да продължат пътя си.

През страната ни минава вторият по активност миграционен път на птиците, които зимуват в Африка и гнездят в централна и източна Европа. През него прелита съвсем 80% от европейската популация на бели щъркели.

Заради ледения дъжд, снега и ниските температури в Североизточна България перата на птиците се обледеняват и това с изключение на, че им пречи да летят подлага на риск живота им.

Когато и плевнята е избавителен център

Силистра, Разград, Шумен – това са областите, в които неприятното време накара щъркелите да спрат пътя си. Все повече хора се включват в спасяването на бедстващи птици. В село Черник пернати посетители има в няколко къщи.

Хората ги намират дори край пътища. Служители на община Дулово и членове на ловните дружинки са прибрали 21 птици в гараж на общината на топло и изсъхнало. Една от избавените в силистренско птици, която е с пострадвания през днешния ден дойде в избавителния център за диви животни на " Зелени Балкани " в Стара Загора.

Експертите споделят, че в заплаха са единствено птиците, които лежат на земята и не могат да отлетят. „ В прекомерно огромната си угриженост от време на време потеглят вечер да ги хващат и да ги безпокоят, когато огромна част от птиците са горе по дърветата и спят”, изяснява доктор Христина Христева.

Щъркелите е добре да се хранят с късчета сурово месо или риба, сложени в съд с малко вода, както вършат спасителите от село Зарица. Сафет Халид, който приюти птиците чака времето да се оправи, с цел да ги пусне да продължат пътя си: „ Съжалих животните като ги видях, те бяха на 2 пръста лед от горната страна и нямаха опция да се движат”.

В Североизточна България не престават да вършат обходи в помощ на бедстващи щъркели.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР