Лошото време от валежи и бури се завръща над страната

...
Лошото време от валежи и бури се завръща над страната
Коментари Харесай

Жълт код за гръмотевици и хладен уикенд ни очакват

Лошото време от превалявания и стихии се завръща над страната ни. Жълт код за гръмотевична интензивност и мощен вятър е в действие за 5 области в страната, сочи информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

В тези региони с прекосяването на леден атмосферен фронт тук-там след обяд и през нощта против събота ще се развият гръмотевични стихии.

Ще има местни градушки и обилни извалявания с количества 20-30 л/кв.м. Вечерта ще се усили и северозападният вятър, чиито пориви ще доближават скорост до 20-24.

За на следващия ден за 20 области е разгласен жълт код за рисково време.

Сутрешните часове през днешния ден започнаха с раздрана облачност, тук-там намаляваща до незначителна.

Около обяд, под въздействието на добре изразен леден атмосферен фронт, изначало в северозападната половина от страната, а по здрач и през нощта и в източните региони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. В обособени региони, основно от Северозападна България и Предбалкана, преваляванията ще са интензивни и обилни по количество.

Очакват се градушки

Температурите ще са към момента високи – оптималните ще са от към 27 градуса в северозападните, до към 33-34 градуса в югоизточните региони. До вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира сензитивно захлаждане.

Над Черноморието

ще има променлива облачност, само че денем превалявания са малко евентуални. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 28-31 градуса. Температурата на морската вода е 23-26 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

сутринта ще има и слънчеви часовe, само че към обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно денем и в останалите планински региони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, в обособени региони обилни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите денем ще са към момента високи и оптималната на височина 1200 метра ще е към 19 градуса, на 2000 метра – към 13 градуса.

В събота

ще бъде прохладно и захлаждането ще продължи. Преобладаващите оптимални температури ще са сред 21 и 26 градуса. На места, повече в източните и южните региони, ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, обособени региони - интензивни и с градушки.

В неделя

ще бъде хладно, ще има променлива, в следобедните часове по-често забележителна облачност и тук-там ще превали дъжд. Вятърът сензитивно ще отслабне.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР