Лошото време не попречи на хората да се съберат пред

...
Лошото време не попречи на хората да се съберат пред
Коментари Харесай

Мълчаливо бдение пред Синода за македонската църква

Лошото време не попречи на хората да се съберат пред Синодалната палата в София и да изразят поддръжката си за това БПЦ да поеме поканата на Македонската черква.

Ловчанският митрополит Гавриил при влизане в Синода съобщи пред публицисти, че Синодът през днешния ден ще вземе решение по отношение на писмото на Македонската православна черква (МПЦ).

В писмото, получено на 9 ноември в Светия синод, се предлага Българската патриаршия да възвърне евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна черква като Майка Църква.

Молитвеното бдение в поддръжка на признаването на Македонската черква е провежда от обществениците, които предходната седмица изпратиха послание до патриарх Неофит. Сред присъстващите тази заран пред Синода има публицисти, учени, историци. Сред тях са Горан Благоев, Любчо Нешков, доктор Милен Врабевски.

Според тях Българската патриаршия би трябвало да одобри протегната ръка от Македонската архиепископия и да извърши своята историческа задача като първа признае каноничната автономия на Македонската черква и я вкара в общото православно семейство.

"Въпросът на 70% е решен, тъй като майката е една – няма друга. Ако ние не признаем, че има връзка сред нас, тогава ние би трябвало да се откажем от екзархията, тъй като най-вече жертви, най-вече премеждия България изживява тъкмо в тази част на Македония. Излишно е да напомням по какъв начин завършва отец Партений, игуменът на Бигорския манастир, който е рязан на части от жандарите през деветнайсета година и е хвърлян в река Радика, а главата му е забита на прът ", сподели журналистът Любчо Нешков.

Пред Синодалната палата дойде и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който сподели, че „ чака умно решение “.
"Правилно е нашите сънародници да получат поддръжката на БПЦ ", разяснява той.

"Трябва да се представим като действителна Църква-майка, каквото сме били постоянно. Макар и в поканата от Македонската черква да не си проличава този исторически проект, ние, без да вършим оценки, би трябвало да приемем протегнатата от тях ръка ", сподели ръководителят на фондация "Българска памет " доктор Милен Врабески.

Ако БПЦ признае църковната самостоятелност на Македония, значи, че може да има съслужение сред духовниците от двете църкви. Преди да се стигне до решение, евентуално ще има допитване до останалите православни църкви.

Проф. Янакиев: Има умен ход за БПЦ по отношение на Македония >>>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР