Лошо състояние на жп.инфраструктурата и остарели системи за сигнализация –

...
Лошо състояние на жп.инфраструктурата и остарели системи за сигнализация –
Коментари Харесай

Чешки експерт видял лоша жп инфраструктура в Хитрино

Лошо положение на жп.инфраструктурата и остарели системи за сигнализация – това е видял чешкият специалист Зденек Жак на мястото на нещастието в Хитрино след дерайлирането на композицията. Бил е нает от френската компания „ Ермева “, притежател на вагоните, с цел да откри събитията към жп.катастрофата на 10 декември 2016 година Във вторник специалистът беше разпитван чрез видеоконферентна връзка благодарение на преводач близо един час след 14,30 ч. По делото обаче той е единствено очевидец по искане на юристите на обвинените, не специалист, категорично посочи арбитър Румяна Райкова.

По думите му на сериозни места релсите са лежали върху изгнили траверси. По стоманения път е имало сериозно рискови места. „ В инкриминирания сектор баластрата не е държала релсите“, уточни специалистът и разясни, че е забелязал придвижване на релсите преди мястото на произшествието. Според Жак системите за сигнализация са били оборудвани с остарели уреди за сигурност и уточни, че засяга стрелки и семафори. Чехът не отхвърля и ролята на високата скорост, като рисков фактор. Жак е работил като общоприет контрольор в чешката железница, взел участие е в национални проверяващи органи.

По делото „Хитрино“ обвинени са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, а съгласно прокуратурата повода за дерайлирането е превишената скорост от 78 км/ч при възможни 40 км.

На 18 декември е идващото съвещание по делото и тогава би трябвало да бъде осъществена връзка с немски експерт.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР