Лошите битови условия и пренаселеността на жилищата са най-големите проблеми,

...
Лошите битови условия и пренаселеността на жилищата са най-големите проблеми,
Коментари Харесай

Кои са най-големите проблеми в жилищните условия в България?

Лошите битови условия и пренаселеността на жилищата са най-големите проблеми, свързани с жилищните условия в България , считат U-Репортерите. Това сочат данните от последното допитване до младежите в България посредством платформата U-Report Bulgaria, оповестяват от УНИЦЕФ- България.

U-Report е световна платформа на УНИЦЕФ, която дава опция на децата и младежите на възраст 14-29 години да показват своето мнение по значими за тях въпроси и по наличен метод. В допитването за България са се присъединили 248 U-Репортери на междинна възраст 21 години и още веднъж със мощен превес на девойките и младите дами - 76 %.

Най-сериозните последствия от пренаселените жилища за децата и младежите са напрегнатите връзки у дома , които могат да доведат и до принуждение. Според 70 % от младежите неналичието на задоволително персонално пространство и напрегнатите връзки в пренаселените жилища водят до прочувствени и душевен проблеми като тревога, стрес и други Общо 51 на 100 от интервюираните насочват към проблемите и оправянето с ученето, а 19 % обръщат внимание, че животът в такова жилище затруднява общуването с връстниците.

В Европейския съюз за пренаселено се смята жилище, в което : не всеки на възраст над 18 години има лична стая и/или не всяка интимна двойка има лична стая и/или не всеки две деца имат лична стая.

В България към 2019 година 27 % (всяко четвърто) от семействата с деца са пренаселени , а 24 % от децата у нас нямат безшумно място за учене. От допитването се прави извод, че участвалите U-Репортери са в сходна обстановка: сред 27 и 37 % от тях живеят в жилища, които може би са пренаселени, а 35 % може и да нямат комфортно място за учене.

Попитани какво е най-важно да се направи, с цел да се подкрепят децата и младежите, живеещи в пренаселени жилища, болшинството от U-Репортери избират трайните и цялостни ограничения - поддръжка за семействата с такива компликации посредством държавни политики . Според 20 % от тях са нужни по-добри политики съответно за налични обществени жилища.

Едно от значимите измерения на Европейската гаранция за детето - огромна политика на Европейския съюз , целяща да подсигурява, че децата във всички страни членки имат минималните условия, нужни за тяхното богатство и развиване - са жилищните условия. Според Гаранцията всяко дете би трябвало да живее в сигурен и безвреден дом при подобаващи битови и обществени условия, напомнят от УНИЦЕФ.

Като част от пилотното използване на Гаранцията в България U-Report направи към този момент няколко допитвания по основни тематики - достъп до обучение и опазване на здравето, достъп до здравословно хранене. Първата тематика за 2022 година е отдадена на жилищните условия. Фокус на допитването са се две подтеми: претъпканост и отопление като проблеми, които всеки младеж може да разбере.

U-Репортерите са по-малко представителни за децата и младежите в България във връзка с отоплението на жилището. По последни данни 26 % от семействата с деца у нас споделят, че изпитват компликации да отопляват жилището си. Сред U-Репортерите, запитани дали считат, че съумяват да поддържат дома си топъл, 20 % дават отговор "понякога ", а 1 % - "никога ".

Резултатите от допитването ще са потребни при завършването на тестването на Европейската гаранция за детето в България , а на идващ стадий - и за приемането ѝ като обвързващ документ за всички европейски държавни управления, показват от УНИЦЕФ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР