Лоши атмосферни условия ще затруднят опита на експедицията, в която

...
Лоши атмосферни условия ще затруднят опита на експедицията, в която
Коментари Харесай

Студ и бури за Скатов под К2

Лоши атмосферни условия ще затруднят опита на експедицията, в която е и българинът Атанас Скатов, да направи първо зимно нанагорнище на К2 (8611 м). Вторият по височина връх на планетата (8611 метра) е и най-опасният, защото времето съвсем постоянно и неприятно, а маршрутите доста сложни.
“Прекарахме два дни в лагер 1 на 5850 м, духа доста мощен вятър – над 70 км/час, в композиция с температура минус 30 градуса разбрах за какво 20 години никой не е съумял да се качи повече от 7400 м – съобщи Скатов от лагера. - Но експедицията е в самото си начало и мощно имам вяра в триумфа. Действително няма безусловно нищо общо сред летните и тази зимна експедиция.”

Българският планинар се включва в една от най-големите интернационалните експедиции през последните години за зимно нанагорнище на K2. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е изработен още през 1987г., не е бил сполучлив, написа планинското издание " Катманду Пост ".

Атанас Скатов се надява да приключи Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) следващата година. До задачата му остават Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.

“Труд”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР