Лошата седмица за 81-годишния президент на САЩ предизвика тревога относно

...
Лошата седмица за 81-годишния президент на САЩ предизвика тревога относно
Коментари Харесай

Могат ли демократите да заменят Джо Байдън?

Лошата седмица за 81-годишния президент на Съединени американски щати провокира паника по отношение на неговата валидност за ново присъединяване в изборите за Белия дом
Пригодността на Джо Байдън за президентския пост беше изтласкана в центъра на конкуренцията за Белия дом през 2024 година, откакто Робърт Хър, специфичният консултант, който проверява работата му с класифицирани документи, разгласява в четвъртък отчет, в който се показват притеснителни пропуски в паметта на Байдън по време на разпит в границите на следствието предходната година.

Оценката за умственото положение на Байдън - която провокира гневна реакция от негова страна на небрежно проведена конференция в четвъртък вечерта - засенчи заключението на отчета, съгласно което министерството на правораздаването няма да повдигне наказателни обвинявания против президента.

Но тя акцентира възрастта - Байдън е на 81 години - като най-голямата накърнимост на президента, който се насочва към евентуален реванш за Белия дом против Доналд Тръмп, който е на 77 години, връчвайки политически подарък на републиканците.

Тя също по този начин отвори още веднъж въпросите дали демократите би трябвало да работят бързо, с цел да намерят различен претендент за президент - хазартна игра, само че и мисъл, която Белият дом не съумя да потуши.
Доколко е повреден Байдън?
Байдън навлиза в годината на преизбирането си с най-ниския рейтинг на утвърждение от всички настоящи президенти в най-новата история. Националните междинни стойности на социологическите изследвания също демонстрират, че той изостава от Тръмп в дуел за общи избори.

Опасенията по отношение на възрастта му са необятно публикувани измежду гласоподавателите, даже измежду демократите, а отчетът на Хър предлага известно без значение удостоверение на тези опасения. Снимките, видеоклиповете и меметата на гафовете и скованата походка на Байдън станаха нещо всекидневно в обществените медии и евентуално в този момент ще се популяризират още повече.

Дори и по този начин, политическите преимущества на Байдън са били подценявани в предишното - детайл от политическата му популярност, който е оказал помощ да се консолидира поддръжката на демократите за акцията му за преизбиране до момента.

Той реализира мощно икономическо възобновяване и индустриални политики и възвърне съюзите на Съединени американски щати. И като се изключи разрива с левицата във връзка с Израел, Байдън идеологически задоволи прогресивните и умерените крила на своята партия.

Най-важното за демократите е, че Байдън е победител. След президентската победа през 2020 година той поведе партията към по-силно показване от предстоящото на междинните избори през 2022 година - когато рейтингът му също беше невисок, а опасенията за възрастта му към този момент бяха фактор. Успехът му до момента е значима причина да няма основни вътрешни провокации против преизбирането му.
Възможно ли е въпреки всичко да се стигне до смяна?
Байдън не е показвал податливост да се откаже от кандидатурата си за преизбиране. Но в случай че го направи, най-забележителният казус би бил този на Линдън Джонсън през 1968 година, който се отхвърля през март и оставя противниците си демократи да се борят за номинацията в намерено поле.

Хюбърт Хъмфри, неговият вицепрезидент, се изправя против Робърт Ф. Кенеди до убийството на Кенеди през юни. Хъмфри е номиниран по време на обхванатия от протести конгрес в Чикаго, а по-късно губи от Ричард Никсън на общите избори.

Тазгодишният конгрес на Демократическата партия също ще се организира в Чикаго - ехтене от конкуренцията през 1968 година, което не остана неусетно.

Но в случай че Байдън не реши самичък да се откаже, пътят към промяната на коня ще бъде сложен. Той има цялостната поддръжка на Националния комитет на Демократическата партия и взаимен контракт за набиране на средства с партията, който му дава голямо преимущество. До средата на март той евентуално ще е събрал задоволително обещани делегати от първичните избори на демократите, с цел да завоюва номинацията в Чикаго през август.

В Чикаго загрижеността измежду демократите ще би трябвало да е толкоз огромна, че даже личните делегати на Байдън да почувстват нужда да трансформират вота си.

След конгреса би било съвсем невероятно нов кандидат за президентския пост от Демократическата партия да го размени в бюлетината - в случай че не е неработоспособен.
Иска ли някой да се включи?
Малцина претенденти са склонни да провокират Байдън, като се изключи Дийн Филипс, конгресмен от Минесота, който едвам се записва в социологическите изследвания и беше смачкан в ранните първоначални избори на демократите.

Въпросът е дали по-жизнеспособни претенденти на Демократическата партия биха желали да поемат щафетата. Вицепрезидентът Камала Харис би била най-естественият правоприемник на Байдън, само че и нейният рейтинг е невисок. Губернатори на щати като Гретхен Уитмър от Мичиган, Анди Бешир от Кентъки или даже Гавин Нюсъм от Калифорния също биха били вероятни кандидати.

Но организирането на президентска акция в този миг - късно за американските изборни цикли, които не престават повече от година - би било голяма случка. За тези претенденти може би е по-добре да изчакат до конкуренцията през 2028 година, с цел да решат дали да се кандидатират за Белия дом.

И въпреки че изследванията демонстрират, че американците копнеят за някой различен, друг от Байдън, няма безапелационни доказателства, че някой от тези губернатори би се показал по-добре против Тръмп.
Какво ще кажете за предизвикателство от страна на трета партия?
Уязвимостта на Байдън във връзка с възрастта, съчетана с непопулярността на самия Тръмп, теоретично би трябвало да отвори огромна алея за претендент от трета партия. Робърт Ф. Кенеди-младши - наследник на претендента от 1968 година - към този момент стартира самостоятелна кандидатура, а Джил Стейн и Корнел Уест проведоха свои лични акции от ляво. Те могат да повлияят на вота, само че надали ще попречат на един от Байдън или Тръмп да завоюва конкуренцията.

По-голям непредсказуем фактор за 2024 година би била центристка листа, подкрепена от придвижването " Без етикети ", включващо умерени представители на двете партии. Групата не е избрала своите претенденти, само че измежду спряганите имена е Джо Манчин, сенатор от Демократическата партия от Западна Вирджиния.

Ники Хейли, съперничка на Тръмп от Републиканската партия, нееднократно е атакувала Тръмп и Байдън, че са прекомерно остарели и душевен непригодни за президентския пост. Но до момента тя е изключила опцията за самостоятелна кандидатура. " Аз съм републиканка ", сподели тя пред " Уолстрийт Джърнъл " тази седмица. " Републиканските първоначални избори са мястото, където се кандидатират републиканците. "
И по този начин, какво може да направи Байдън?
Голямата компликация за Байдън е, че възрастта му е реалност, който той не може да промени. Той и помощниците му настояват, че терзанията по отношение на остротата на мозъка му са несправедливи, и акцентират, че Тръмп е единствено няколко години след него - и също е податлив към умствени сривове. След нападението против Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година някои членове на кабинета на Тръмп даже обсъждаха уединено да се базират на 25-ата корекция на конституцията, с цел да го отстранят от служба, защото е неспособен.

Но досегашната тактика на Байдън - отменяне и присмиване на въпросите за неговата психическа валидност - не е била ефикасна. Една от измененията в метода би могла да бъде провеждането на повече изявленията, срещи в кметствата и конференции, а не сценарни изявления и къси диалози с кореспонденти. Но това е риск - както демонстрираха гафовете му по време на конференцията в четвъртък вечерта, когато обърка президента на Египет с водача на Мексико.

Друг вид може да бъде да произнесе по-сериозна тирада за това по какъв начин се оправя с възрастта си и по какъв начин тя се отнася към президентството, както неговите прародители - Джон Кенеди се опита да разчупи табуто за католицизма и президентството, а Барак Обама се изправи против расата.

В противоположен случай той ще се надява, че американските гласоподаватели още веднъж ще оставят настрани терзанията си по отношение на възрастта му и ще гласоподават за него през ноември като по-стабилната и рационална опция на Тръмп, различен възрастен човек.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР