Лоша новина за ключовата за страната ни индустрия, свързана с

...
Лоша новина за ключовата за страната ни индустрия, свързана с
Коментари Харесай

Емблематичен за България бизнес има проблем за десетки милиони евро

Лоша вест за основната за страната ни промишленост, обвързвана с розово масло. Заради неналичието на доходност от ден на ден розопроизводители изоставят своите полета и това коства на бранша загуби за десетки милиони евро, съобщи за Money.bg ръководителят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България - Петър Симеонов.

Той разяснява, че сега всеобщо се изоставят розови градини до 30 дка, тъй като на розопроизводителя не му остава и 20% облага от това, което получава като последна цена. Симеонов е аграрни производител от град Гурково. Грижи се за 150 декара с маслодайна роза, 65 декара с лавандула, винени лозя и други култури.
 Индустрия за €75 милиарда: Българското розово масло влезе в регистъра за интелектуална благосъстоятелност
Българският артикул, който става съществена част от европейска промишленост за €75 милиарда

Секторът на географските означения има голям принос за стопанската система на Европейски Съюз

" Изминалата стопанска година беше изключително тежка за розопроизводителите. Кампанията стартира извънредно рано на 20 април и продължи до към 15 юни, като през този интервал земеделците срещнахме редица с компликации. Общото количество създаден розов цвят за акцията е малко над 10 000 тона, само че към 40% от него беше влага. Това доста понижи успеваемостта на продукцията ", разяснява фермерът.
 Снимка 295495
Източник:

Загуби за милиони

Изкупната цена на стандартния розов цвят тази година варира сред 3,50 и 4,00 лв. за кг, само че разноските за произвеждане не престават да порастват. Един приблизително добър служащ при розобера може да набере към 40 кг цвят дневно, което му обезпечава към 80 лв. дневно.

Тези разноски, дружно с увеличаващата се себестойност на розовото масло, вършат българските производители неконкурентоспособни на международния пазар. На този декор страни като Азербайджан, Турция и Мароко съумяват да оферират по-евтини артикули, което слага българските розопроизводители в неподходяща позиция.

Миналата година беше по-успешна за бизнеса. През 2023 година България е изнесла 1370 кг розово масло на междинна експортна цена от 9168 евро за кг - това прави общо над 12,5 милиона евро. Износът е бил главно към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, демонстрират данни на земеделското министерство. Нашата страна е внесла 79 кг от Турция и Китай.

Един от най-големите производители на розово масло у нас влага милиони левове в етнографски комплекс

Собственикът на компанията Стоян Стоянов възнамерява разширение на бизнеса

Според фермерите е извънредно неотложно да се подхващат ограничения за понижаване на себестойността на розовия цвят и страната да предприеме целеустремено подкрепяне както за розопроизводителите, по този начин и за българските преработватели на рози, с цел да може българското розово масло да остане конкурентоспособно на интернационалния пазар. Защото загубите в бранша единствено от тази години са в за десетки милиони.

Недостиг на работна ръка 

През годината цялата българска промишленост за етерични масла беше изправена пред съществени компликации, като след стесняване на пазара още през 2022 година, наклонността на спад продължава. Още при започване на 2024-та данни от изследване на икономистите от " ИнтелиАгро " сподели, че главните аргументи за по-ниските доходи и облаги в този основен за страната ни бранш от селското стопанство са свръхпроизводство, презапасяване, липса на работна ръка и инфлация в Европа и Съединени американски щати. 

Проблемът с дефицита на работна ръка, което се явява главен ограничителен фактор за производството на цвят в бъдеще. Затова от сектора не престават да упорстват за промени в Закона за розата и сигнализират, че контролът остава занижен.

От промишлеността към момента се тормозят и от промените в регламента, инициирани от Европейската комисия през 2022 година, които плануват етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови въз основа на съдържащи се в тях детайли, които в избрани условия могат да са неподходящи за здравето.

" Благодарение на напъните, които България постави в Брюксел, опасността към този момент е избегната, само че опцията за отрицателен процес остава и се отсрочва във времето ", разясниха за Money.bg от " ИнтелиАгро ".

Европейска комисия обосновава желанията си за смяна и с опасението, че попаднали в почвата, след приложимост на козметични артикули да вземем за пример, етеричните масла провокират и замърсяване на околната среда.

Припомняме, че българските евродепутати упорстват да се резервира сегашният режим за отнасяне на етеричните масла. През лятото на 2023 година за първи път от началото на участието на България в Европейски Съюз българските евродепутати се консолидираха в отбрана на общонационална позиция в поддръжка на етеричните масла като цяло и за розовото масло в частност.

През април 2023 година българското розово масло, което се създава в региона на Казанлък, беше вписано по Женевския акт в Международния указател на международната организация по интелектуална благосъстоятелност. Българското розово масло участва в десетки милиони парфюми на огромни марки в международната козметична промишленост.Това е първият български селскостопански артикул, включен в този указател и съгласно поръчките това би трябвало да докара по-добра видимост и отбрана.

Производството на розово масло е знаково за България и през последните години се развива най-добре в границите на бранш " етерични масла " у нас. В Европа това е промишленост с доходи в размер на 75 милиарда евро годишно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР