Лоша новина за жителите на Великобритания. Едно от типичните за

...
Лоша новина за жителите на Великобритания. Едно от типичните за
Коментари Харесай

Инфлацията убива традиционното британско ястие

Лоша вест за жителите на Англия. Едно от типичните за британците ястия е на път да се трансформира от обичайната част от менюто в разкош. Става дума за пържената риба с картофки (Fish and Chips), а повода е всеобщото повишаване и високата инфлация, оповестява Българска национална телевизия.

" Искате ли сол и оцет за картофките? " - обичайният въпрос за обичаните на британците пържени картофки, гарнирани с оцет, и несъмнено, в композиция с пържена риба.

Но дали жителите на Острова ще ги поръчват все по-рядко? В западен Лондон притежател на заведение е обезпокоен за оцеляването на бизнеса си, тъй като всички артикули са поскъпнали.

" Борим се да задържим цените си рационални и конкурентни, само че означаваме спад на продажбите и на броя клиенти ", споделя Бали Сингх, притежател на заведение.

Заради Брекзит, пандемията и войната в Украйна, цените вървят нагоре. За година, цената на треската и пикшата е скочила със 75%, на слънчогледовото олио - с 60%, на панировката - с 40%. Това е принудило Бали да вдигне цената от 7.95 лири преди година - на 9.50 за порция през днешния ден. При негови сътрудници повишаването е по-голямо.

" Те са част от английската просвета и еднаквост. Да седиш на крайбрежната улица, да си вземеш порция риба с картофки и да слушаш чайките ", споделя гражданин на Лондон.

" Когато бях дете, това беше храна за бедния човек. А в този момент - за две порции платих 23 лири. Кое семейство ще си разреши това! ", възмущава се различен.

Клиентите са недоволни, а търговци и производители - обезпокоени.

" Преди казвахме, че към една трета от местата за риба с картофки ще изчезнат през идващите три години, само че поради постпандемичната инфлация, това ще стане в идващите 18 месеца. За дребните притежатели е мъчно да оцелеят при тези условия и тези цени ", сподели Андрю Крук от Сдружение на производителите на пържена риба.

През април инфлацията във Англия доближи 9%, което е 40-годишен връх, а главната част от вноса на олио е от Украйна. Сега управляващите търсят други възможности.

Откакто е измислена - както се твърди - преди 160 години - комбинацията от риба и картофки, както и съпровождащата я миризма - е неизменима част от живота на английските градове. Но в този момент производителите споделят, че без помощ от страната, оцеляването им ще е мъчно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР