Лос Анджелис. Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът

...
Лос Анджелис. Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват сред нас, а имунитетът ни е отслабен

Лос Анджелис. „ Днес мастилото на антисемитизма не е сухо. Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват измежду нас. В тях се крие актуалният фашизъм, както ни уточни Умберто Еко. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Музея на Холокоста в Лос Анджелис, където откри възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи, оповестиха от Прессекретариата на президента .
Според Илияна Йотова имунитетът ни е отслабен, а пред риск са човешки права, воювани десетилетия наред. „ Пред риск е човешкото достолепие “, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова уточни, че неравенството, неналичието на правдивост, обезверяването, другите зависимости подхранват крайни настроения, а страховете трансформират хората в лесна плячка на ксенофобията и национализма, които шестват в речите на политици от целия свят.
„ Историята за спасяването на българските евреи носи обръщение към всички нас неуморно да преследваме мира – сред страните, сред народите, сред обособените персони “, съобщи вицепрезидентът.
„ В най-мракобесните времена в модерна Европа, в разгара на всеобщото изтребване на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска страна тя съумя да отбрани своето еврейско население “, сподели още Илияна Йотова. Вицепрезидентът акцентира, че с помощта на взаимните старания на Българската православна черква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на елементарните хора, България извърши човечен героизъм и съумя да избави своите над 48 хиляди евреи. „ Българската земя ражда индивиди – в тези думи на избавени български евреи се крие силата на това дело “, съобщи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът уточни, че страданията на българския народ в неговата над 1300-годишна история построиха моралните му сили и го направиха по-чувствителен и съпричастен към болката на другия. „ Толерантността и взаимното почитание са вродени качества на българина “, означи Илияна Йотова.
„ 76 години след античовешкото и позорно действие Холокоста не са забравени лицата на 6-те милиона, чиито живот безмилостно бе убит на огнения олтар на нацистката машина на гибелта “, сподели още вицепрезидентът. Илияна Йотова добави, че тяхната памет ни задължава да не позволяваме корист с предишното. Вицепрезидентът дефинира като тревожна статистиката, съгласно която 50% от международното население не знае за съществуването на Холокоста.
В края на словото си Илияна Йотова цитира думите на Ели Визел, които изрича при приемането на Нобеловата премия за мир: „ Действието е единственият лек за равнодушието – най-коварната опасност от всички. “ „ Най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е в никакъв случай повече да не стоим безмълвни пред действия против човешките права, главно и непроменяемо от които е правото на живот, на заслужен живот “, акцентира вицепрезидентът.
„ Бих желала моята България да беше избавила и теб ". Тези думи Илияна Йотова написа в своето обръщение в Детския мемориал. Зловещата идеология погуби 1,5 млн. почтени детски живота.
Възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи вицепрезидентът откри и в Музея на толерантността. Илияна Йотова благодари на българската общественост, на генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев и на всички, съпричастни към слагането на възпоменателните плочи. „ С тези плочи показваме и своята тъга за 11 343 евреи от територии, по това време ръководени от българските управляващи, които не успяхме да защитим по същия метод “, съобщи вицепрезидентът.
Откриването на плочите се състоя в наличието на представители на българската общественост и наследници на оживели от Холокоста.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР