Лори Валоу била обсебена от идеята за предстоящ религиозен ден

...
Лори Валоу била обсебена от идеята за предстоящ религиозен ден
Коментари Харесай

В името на „Единия могъщ и силен“: Осъдиха жена, убила децата си заради „Страшния съд“

Лори Валоу била захласната от концепцията за иден набожен ден на Страшния съд и вярвала, че децата ѝ са зомбита, чиито тела би трябвало да бъдат унищожени, настояват прокурори. Имало е сведения, че става дума за фракция. Сега тя е приета за отговорна в ликвидиране, оповестяват от SKY News.

" По принцип съм бомба със закъснител ", споделя Лори Валоу с необятна усмивка и смях. Тя приказва на състезанието за хубост " Мисис Тексас " през 2004 година, в който се състезава.

По това време това несъмнено е изглеждало като безопасен коментар за балансирането на домашния и професионалния живот, само че близо 20 години по-късно думите получават по-смразяващ аспект, откакто тя е приета за отговорна в убийството на двете си деца и скрит план за убийството на някогашната брачна половинка на брачна половинка си.

Прокурорите настояват, че майката на три деца е била захласната от концепцията за иден набожен ден на Страшния съд и е вярвала, че децата ѝ са зомбита, чиито тела би трябвало да бъдат унищожени, с цел да могат да отидат в парадайса.

Твърди се, че от почитатели на Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (мормони) Валоу и петият ѝ брачен партньор Чад Дейбъл са минали към нещо напълно по-мрачно и сектантско.

Религиозните вярвания в Деня на Страшния съд са били употребявани с отблъскващ резултат от водачите на секти още веднъж и още веднъж, с цел да упражняват надзор над почитателите си, от време на време с съдбовни последствия.

Дали страхът от апокалипсиса или вярата в идването на лидер, прочут като " Единия всесилен и мощен ", е довела до гибелта на седемгодишния Джошуа " Джей Джей " Валоу и неговата по-голяма сестра Тайли Райън?

В петък следобяд правосъдните заседатели в Айдахо произнесоха неоправдателни присъди против Валоу.

Огромно търсене, мистериозни смъртни случаи и клюки за вярвания в деня на Страшния съд

Понякога именуван " най-червеният град в Америка " поради консервативните си изборни привички, град Рексбърг в щата Айдахо е дом на към 40 000 души.

В продължение на доста години той е може би най-известен с многочисленото си мормонско население - към 95 % от хората, живеещи там, са членове на организацията " Светиите от последния ден " (LDS) - само че през септември 2019 година той попада в центъра на вниманието, когато изчезват две деца.

Валоу и Дейбъл споделили на полицията, че Джей Джей е в Аризона при фамилен другар, а Тайли е отишла да учи в университет.

Изчезването им провокирало търсене, което траяло месеци и привлякло голямо медийно внимание. Непознати хора от целия свят са привлечени от търсенето на децата, слуховете за вярвания в Деня на страшния съд... и мистериозната гибел на четвъртия брачен партньор на Валоу Чарлз Валоу и някогашната брачна половинка на Дейбъл Тами.

Тялото на Джей Джей било увито в торби за отпадък, а ръцете му били вързани пред него с тиксо. Останките на Тайли били овъглени.

След нескончаем правосъден развой Валоу към този момент е приет за отговорен за ликвидиране и скрит план за ликвидиране. Дейбъл ще бъде изправен пред съда в обособен развой на по-късна дата.

" Църква на първородните "

Екипът на отбраната на Валоу твърди, че религиозните ѝ убеждения почнали да се трансформират, откакто срещнала Дейбъл - създател на художествена литература, чиито книги са отдадени на апокалипсиса и са едва основани на ученията на мормоните.

Но прокурорите настояват, че тези вярвания са били крайни, като двойката е казвала, че хората са " тъмни " или " светли ", и е казвала на другари и познати, че " тъмните " хора са били завладяни от зли духове.

В последна сметка те почнали да учат приятелите си, че щом тези зли духове са задоволително мощни, индивидът се трансформира в " зомби " и единственият метод да освободят душата му е като го убият.

Двойката се срещнала на конференция в Юта през 2018 година и почувствала " мигновена връзка ", като твърдяла, че са били женени един за различен в минал живот, съгласно полицейските документи.

Дългогодишната най-хубава другарка на Валоу, Мелани Гиб, споделила на следователите, че Валоу и Дейбъл вярвали, че са част от " Църквата на първородните " и че задачата им в тази черква е да водят " 144 000 души ", упоменати в Книгата на Откровението.

" Единият всесилен и мощен " ще се появи след апокалипсиса?

Апокалиптицизмът - религиозната религия, че краят на света е неминуем - в западната просвета датира от хиляди години, споделя пред Sky News пенсионираният професор Стивън Кент, специалист по сектите.

Макар че огромна част от християнските апокалиптични вярвания се коренят в юдаизма, споделя той, казусът с Лори Валоу акцентира връзката с мормонизма.

" В мормонизма има поверие, че ще има ужасяващ апокалиптичен интервал в края на времето.

" Основните мормони са насърчавани да натрупат храна и хранителни запаси, които ще им разрешат да оцелеят при срив на държавното управление в продължение на една година - и в тези последни дни, преди Исус да се върне, държавните управления ще се разпаднат. "

Сред фундаменталистките придвижвания съществува убеждението, че ще се появи мормонски лидер, прочут като " Единиямогъщ и мощен ".

Вярва се, че той ще възвърне идеалния мормонизъм след апокалипсиса, споделя професор Кент, а оживелите мормони ще бъдат определени.

Откакто пророчеството е направено през 1832 година, редица екстремистки настроени лица настояват, че са " Единиямогъщ и мощен ", а някои от тях са изискали от почитателите си рисково държание, в това число убийства.

През годините са се появили маргинални мормонски групи, включващи апокалиптични вярвания, постоянно ръководени от мъже, които виждат себе си като " Единиямогъщ и мощен " - споделя професор Кент.

Той разказва Чад Дейбъл като " маргинален мормонски персонаж " и отбелязва авторството му на художествени книги за края на света.

" Не съм видял съответно, че той се е възприемал като " Единият всесилен и мощен ", само че сигурно се вписваше в тази позиция и ми се коства, че неговите почитатели са го възприемали в този подтекст ".

Какво се е случвало във фундаменталистка мормонска фракция

" Всеки път, когато се пробвах да избягам, наказванията се ускоряваха. "

На Бриел Декър ѝ лишава четири години и многочислени опити да се измъкне от мормонската фракция, в която е родена, като през 2013 година изкъртва прозореца на комплекса, в който е държана в изолираност, и бяга, с цел да се освободи.

На 18-годишна възраст тя става 65-ата брачна половинка на Уорън Джефс, към този момент опозорения оракул, който управлява Фундаменталистката черква на Исус Христос на светиите от последните дни (FLDS).

Тя е една от няколкото фундаменталистки мормонски общности и поражда, откакто членовете ѝ създатели са отлъчени от главната мормонска черква поради отхвърли им да се откажат от полигамията.

Джефс е наказан за полово принуждение над две малолетни девойки, които е взел за булки, и през 2011 година е наказан на пожизнен затвор.

" Не смеех да му откажа поради престижа му " - споделя Брийл пред Sky News за единодушието си да се омъжи за Джефс. Той е бил неин учебен шеф, преди да стане водач малко преди 18-ия ѝ рожден ден. Скоро по-късно те се женят.

" Помислих си, че ще бъда в действителност осъдена, в случай че му откажа, тъй че просто се съгласих ".

Проповедите в групата съдържат предизвестия за Деня на Страшния съд, споделя Бриел и ги съпоставя с " филм на ужасите ".

" Това сигурно се употребява за надзор, с цел да се плашат хората, с цел да бъдат по-верни, да се молят по-усърдно, да бъдат по-лоялни ".

" По-новите здания имат охранителна кула "

За разлика от доста други Бриел съумява да избяга от FLDS, само че това не е несъмнено и включва доста несполучливи опити.

Тя споделя, че в продължение на към три години е била премествана, като най-после съумяла да си проправи път до по-стар комплекс, където защитата не била толкоз строга.

" По-новите комплекси имат охранителна кула, имат врата към тях. От тях е доста мъчно да се избяга. "

Тя прибавя: " Имаха четириколки, които обикаляха периметъра на парцела с мъжете, които бяха назначени да пазят сигурността. "

Бриел съумяла да избяга от по-стария комплекс и се добрала до външния свят, където била осиновена от жена от организация, която оказва помощ на хора, избягали от FLDS.

Баща ѝ е изпъден от FLDS скоро откакто тя бяга, само че Бриел споделя, че не е разговаряла с майка си от 11 години.

Лори Валоу е отговорна за ликвидиране

Съдебният развой против Лори Валоу стартира през април 2023 година - повече от три години след гибелта на децата ѝ.

Преди да ѝ бъдат повдигнати обвинявания за убийствата през май 2021 година, ѝ е подредено да се подложи на оценка на психическата подготвеност и е оповестена за неспособна да се яви пред съда по две обвинявания в укриване на гибелта на децата си.

Съдията подрежда Валоу да бъде настанена в психиатрично заведение за лекуване. По-малко от година по-късно тя е оповестена за душевен годна да застане пред съда.

Щатът Айдахо не позволява отбрана посредством " безотговорност " и изисква обвинените да са способени и да схващат обвиняванията против тях.

В петък сутринта правосъдните заседатели я признават за отговорна за убийствата на Тайли и Джей Джей, както и за скрит план за убийството на Тами.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР