Лорънс Уайт, изтъкнат професор по икономика в университета Джордж Мейсън,

...
Лорънс Уайт, изтъкнат професор по икономика в университета Джордж Мейсън,
Коментари Харесай

Професор по икономика откри потенциални бъдещи заплахи за Биткойн

Лорънс Уайт, бележит професор по стопанска система в университета " Джордж Мейсън ", изрази угриженост за евентуалното предизвикателство пред сигурността на Биткойн (BTC).

В изявление за Дейвид Лин на 22 октомври професор Уайт акцентира несигурността във връзка с дълготрайната жизненост на сигурността на Биткойн , по-специално по отношение на разрастващата се система за заплащане на миньорите.

Въпреки необятно публикуваните полемики за евентуалното влияние на квантовите калкулации върху криптовалутите , професор Уайт отхвърли смисъла им за сигурността на Биткойн. Вместо това той уточни различен проблем на хоризонта, потвърждавайки досегашната резистентност на Биткойн на опитите за хакерски офанзиви.

Макар да бяха изразени опасения за сговор на миньорите за подкопаване на Биткойн, професор Уайт се опълчи на сходен сюжет, защото той би бил контрапродуктивен за тях. Въпреки това той посочи една бъдеща паника, която се чака да възникне след съвсем един век, когато производството на Биткойн посредством рандеман на потребни изкопаеми ще бъде изцяло прекратено и миньорите ще разчитат само на такси за транзакции.

Понастоящем миньорите се подтикват главно от основаването на нови Биткойн токени, а таксите за транзакции играят второстепенна роля. С напредването на добива на Биткойн обаче темпът на основаване на нови токени понижава, което постанова все по-голяма взаимозависимост от таксите за транзакции.

Понастоящем възнаграждението за блок се състои както от прясно изкопани Биткойн токени, по този начин и от такси за транзакции. С плануваното халвинг събитие на Биткойн токени и окончателното привършване на добива обаче системата за заплащане ще се насочи напълно към таксите за транзакции.

Въпреки че опасенията на професор Уайт може да наподобяват спекулативни, главната общественост на Биткойн има опит в самодейното решение на проблеми, свързани със сигурността, и в използването на усъвършенствания.

Що се отнася до капацитета на Биткойн като универсална валута, професор Уайт остава песимистичен, като твърди, че могат да се появят други криптовалути с по-стабилна покупателна дарба, които да изпълнят тази роля. Освен това той призна забележителната роля, която постоянните монети са почнали да играят в крипто пазара.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР