Лондонската фондова борса е отбелязала най-доброто си тримесечие за първични

...
Лондонската фондова борса е отбелязала най-доброто си тримесечие за първични
Коментари Харесай

Лондонската борса бележи най-доброто тримесечие от 2007 г.

Лондонската фондова борса е отбелязала най-хубавото си тримесечие за първоначални обществени предлагания от 2007 година Това се случва макар шумния крах на компанията за доставка на храна Deliveroo, чиито акции се сринаха от началните 3,90 паунда до 2,50 паунда единствено през първата седмица, откакто търговията с тях стартира в края на март, написа Гардиан, като се базира на данни от EY.

Друга известна компания, която листна акциите си на борсата в интервала януари-март 2021 година бе платформата за потребителски оценки Trustpilot, чиито акции нарастнаха от 265 в края на март до 279 паунда сега.

Общо 12 компании направиха IPO на борсата в Лондон и събраха 5,2 милиарда паунда от вложители на главния пазар, до момента в който 8 по-малки сдружения се листнаха на Алтернативния капиталов пазар, с което привлякоха 441 млн. паунда.

За съпоставяне през първото тримесечие на 2020 г.  имаше единствено три листвания на нови компании на главния пазар и 2 на различния, които събраха общо 615 млн. паунда.

Следващото огромно IPO тази година на борсата в Лондон се чака да бъде на компанията за кибер сигурност Darktrace, която се чака да получи оценка от към 3,8 милиарда паунда. Същото важи и за EG Group, която има бензиностанции и заведения за бързо хранене, с приблизителна оценка от 10 милиарда паунда.

Общо пазарът на първоначални обществени предлагания в Европа бележи доста мощно тримесечие – като привлеченият капитал в такива покупко-продажби на Стария континент възлиза на 19,9 милиарда $ (14,3 милиарда паунда, 16,5 милиарда евро), сочат данни на Ройтерс.

В същото време обаче Амстердам последователно измести Лондон като максимален финансов център в Европа. През първия месец на 2021 година среднодневният оборот на трите тържища в Амстердам е бил 9,2 милиарда евро. Става въпрос за тържищата Euronext, европейското звено на чикагската борса CBOE и паневропейското звено на Лондонската фондова борса – „ Turquoise “, което стартира да действа през ноември 2020 година, с цел да не се лимитират клиентите на Лондонската борса в Европейски Съюз. През същото време покупко-продажбите в Лондон внезапно са се намалили до 8,6 милиарда евро и по този начин за първи път британската столица отстъпва историческата позиция по финансов отличник на Европа. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР