Лондон, Париж и Берлин осъдиха разширяването на ядрената програма на

...
Лондон, Париж и Берлин осъдиха разширяването на ядрената програма на
Коментари Харесай

Великобритания, Франция и Германия осъждат ядрената програма на Иран

Лондон, Париж и Берлин осъдиха разширението на нуклеарната стратегия на Иран, като обявиха, че тя няма " надеждна гражданска аргументация " и съставлява " предизвикателство за международната система за неразпространение на нуклеарното оръжие ".

„ Започвайки да обогатява уран до 60% в завода си във Фордо, Иран предприе нови обилни стъпки по подкопаването на СВПД ", прибавиха държавните управления от така наречен група " Е-3 ", базирайки се на нуклеарното съглашение от 2015 година

Малко по-рано нуклеарният наблюдаващ на Организация на обединените нации удостовери, че Иран е почнал да обогатява уран до 60% в завода си във Фордо на фона на неуспеха на нуклеарното съглашение с главните сили.

" Генералният шеф Рафаел Мариано Гроси съобщи през днешния ден, че Иран е почнал да създава високообогатен уран в завода за обогатяване на гориво във Фордо (FFEP), в допълнение към такова произвеждане, което се прави в Натанз от април 2021 година ", се споделя в изказване на Международната организация за атомна сила (МААЕ), изпратено до Агенция Франс Прес.

Агенцията добави, че Иран възнамерява и " доста разширение на производството на нискообогатен уран - UF6, обогатен до 5% или до 20%, във Фордо ".

МААЕ ще " осведоми Иран за желанието си да усили честотата и интензивността на дейностите си по инспекция " във Фордо, се споделя още в изказването.

В другия цех в Натанз Иран " продължава да развива дейностите си по обогатяване на уран " и в този момент възнамерява да конфигурира втора индустриална постройка, добави МААЕ.

По-рано през днешния ден Иран съобщи, че е почнал да създава уран, обогатен до 60%, в подземното оборудване във Фордо, което беше отворено още веднъж преди три години.

Това се случва в миг, когато договарянията за възкръсване на историческото съглашение от 2015 година, което ограничи нуклеарната стратегия на Иран в подмяна на облекчение на глобите, са в застой. Сделката стартира да се разпада през 2018 година, когато Съединени американски щати се отдръпнаха и още веднъж постановиха наказания. В отговор Иран стартира да ускорява нуклеарната си стратегия.

За основаването на атомна бомба е нужен уран, обогатен до 90%, а 60% е забележителна стъпка към обогатяването на уран за оръжия.

Иран постоянно е отричал всякаква упоритост за създаване на атомна бомба, като е упорствал, че нуклеарните му действия са единствено за цивилен цели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР