ЛОНДОН (АП) — Вицепрезидентът на Шин Фейн Мишел О'Нийл е

...
ЛОНДОН (АП) — Вицепрезидентът на Шин Фейн Мишел О'Нийл е
Коментари Харесай

За първи път ирландски националист ще оглави правителството на Северна Ирландия

ЛОНДОН (АП) — Вицепрезидентът на Шин Фейн Мишел О'Нийл е подготвена да влезе в историята в събота, като стане първият ирландски националистически водач на Северна Ирландия защото държавното управление се върна на работа след двугодишен протест от юнионисти.

О'Нийл се чака да бъде номиниран за първи министър в държавното управление, което съгласно изискванията на мирното съглашение от Разпети петък от 1998 година споделя властта сред Двете съществени общности в Северна Ирландия — английските юнионисти, които желаят да останат в Обединеното кралство, и ирландските националисти, които се стремят да се обединят с Ирландия. Северна Ирландия е основана като юнионистка част от Обединеното кралство с протестантско болшинство през 1921 година, след независимостта на Република Ирландия.

Едната страна не може да ръководи без единодушието на другата. Правителственият бизнес спадна на половина през последните две години, откакто Демократическата юнионистка партия напусна да стачкува против търговски проблеми,...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР