Ломе. Европейският съюз би искал да модернизира своите отношения с

...
Ломе. Европейският съюз би искал да модернизира своите отношения с
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева, премиерът на Того и външният министър на Ямайка откриха годишната среща на министрите от Европейския съюз, Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

Ломе. Европейският съюз би желал да модернизира своите връзки с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в новото съглашение след 2020 година Бихме желали да изработим документ, който да залага на правилата на устойчивото развиване, и да дава опция за реакция на новите световни действителности. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри Съвместния министерски съвет на Европейски Съюз и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който се организира в Ломе, столицата на Тогоанската република. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
На церемонията приказваха още министър председателят на страната-домакин - Коми Селом Класу, както и външният министър на Ямайка сенатор Камина Джонсън-Смит, съпредседател на форума.
Като Председател на Съвета на Европейски Съюз Екатерина Захариева е съпредседател на срещата, която събра делегации от 79 страни от АКТБ и от 28-те страни членки на Европейски Съюз. В рамките на Съвета министрите ще обсъдят връзките сред Европейски Съюз и страните от АКТБ по бъдещото Споразумение за партньорство след 2020 г.– така наречен „ Пост-Котону “.
“Предложението на Европейски Съюз е да се ускори районното съдействие. Надявам се да обсъдим съответни хрумвания по всички общи тематики. По отношение на климатичните промени досега Европейски Съюз и АКТБ са посочили, че могат да си сътрудничат сполучливо, като Европейски Съюз остава решен да ползва Парижкото съглашение. В рамките на полемиките ще повдигнем и тематиката за миграцията - ще създадем обзор на постигнатото досега и по какъв начин да пригодим своите политика съгласно потребностите на терен. В сферата на търговията прилагаме няколко съглашения за стопански партньорства и поздравявам желанието на още страни да се включат в тях. Ще обсъдим и Европейския проект за външни вложения, значим инструмент за битка с бедността и първопричините за миграцията ”, посочи Захариева.
“Аз съм родена през 1975 година, когато е призната първата спогодба от Ломе - първият документ сред Европейската икономическа общественост и 71 страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Горда съм, че през днешния ден ще обсъдим по какъв начин да подобрим това партньорство в идващите десетилетия ”, сподели Екатерина Захариева.
Съветът на министрите АКТБ - Европейски Съюз е висшата институция на партньорството сред двете организации. Той заседава един път годишно, поредно в Брюксел и в страна от АКТБ, и се състои от членовете на Съвета на Европейски Съюз, член на Европейската комисия и по един член на държавното управление на всяка страна от АКТБ.
Бъдещето на връзките сред страните от АКТБ и Европейски Съюз са съществена тематика на съвета в Ломе, защото настоящото съглашение за партньорство АКТБ - Европейски Съюз така наречен Споразумение от Котону, изтича през 2020 година Очаква се през есента да осведомен договаряния по новото съглашение, известно като Пост-Котону.
Споразумението от Котону сега задава общата рамка на връзките на Европейски Съюз с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). То беше признато през 2000 година, с цел да размени Конвенцията от Ломе от 1975 година Негова цел е намаляването и в последна сметка изкореняването на бедността, както и оказването на принос за последователното консолидиране на страните от АКТБ в международната стопанска система. В основата на съглашението стоят 3 стълба:
- съдействието за развиване
- икономическото и комерсиалното съдействие
- политическото измерение
Действието на съглашението от Котону ще изтече през февруари 2020 година От страна на Европейски Съюз в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз интензивно се работи по преговорния мандат на Европейски Съюз за бъдещото партньорство с страните от АКТБ, като се чака новото съглашение да бъде подписано за период от 20 години.
Европейски Съюз подкрепя стратегии и начинания, които обезпечават изгоди на доста страни от групата на страните от АКТБ. Съюзът има и стратегии за районен стопански напредък и развиване за съответни райони в АКТБ. Повечето планове се финансират посредством Европейския фонд за развиване (ЕФР). Тези средства не са част от общия бюджет на Европейски Съюз. Те се ръководят посредством вътрешно съглашение сред страните членки, заседаващи в границите на Съвета. Единадесетият ЕФР, признат през 2013 година, обгръща интервала от 2014 година до 2020 година и включва общо 30,5 милиарда евро.
Миграцията е значим аспект на връзките сред Европейски Съюз и АКТБ. Рамката за съдействие в тази област е открита в член 13 от Споразумението от Котону. Този член включва разпореждания, свързани с подобряването на изискванията в страните на генезис и на директно прекосяване, законната миграция и връщането на противозаконни имигранти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР