Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на

...
Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на
Коментари Харесай

Борислав Борисов, Община Лом: 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на временни диги при опасност от наводнение

Лом. 800 чувала с пясък са обезпечени за издигане на краткотрайни насипи при заплаха от наводняване при повишение равнището на река Дунав. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Борислав Борисов , специалист в Община Лом. Той уточни, че прогнозата в околните няколко дни е за спад в равнището на река Дунав. Тази заран измереното равнище на реката край Лом е 810 см, като няма смяна във водния стоеж за миналото денонощие. „ Въведена е втора степен „ Денонощно наблюдаване “ от Общинския проект за отбрана при бедствия и повреди. Нямаме залети площи и инфраструктура, ситуацията е спокойна. Подготвени сме за обстановката, като се извършват всички ограничения от проекта за дейности при бедствия и повреди. “, изясни Борислав Борисов. Нивото на Дунав се следи непрекъснато при 5 пункта – селата Орсоя, Станево, Долни Цибър и при пристанището на Лом, където е най-ниското място в града. Временна дига в региона на пристанището се построява при равнище от 850 см.
През 2006 година край Лом равнището на Дунав доближи стойности от 985 см. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни здания, а пристанището прекрати работа за повече от месец. Централната градска част на Лом бе избавена от наводняване с помощта на незабавно построените четири насипни насипи в региона на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града.
През 2010 година Дунав още веднъж преля, равнището стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, само че не се стигна до опасност от наводняване на града. През 2008 година бе построена 800 метрова кейова стена, която пази сектора от постройката на Морска администрация.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР