Лола, младо момиче, което живеело в Дания преди 5 700

...
Лола, младо момиче, което живеело в Дания преди 5 700
Коментари Харесай

Дъвка от каменната ера разкри живота на момиче от преди 5 700 години

Лола, младо момиче, което живеело в Дания преди 5 700 години, имало сини очи, тъмна кожа и тъмна коса. Последното й хранене се състояло от лешници и патица, само че без мляко, тъй като стомахът й не понасял млечни артикули.



Всичко това е известно, тъй като момичето дъвчело брезова смола, която има характерностите на дъвка. Изследванията на това парче брезова смола разкриват целия геном на момичето, както и нейната джука микробна флора.

Както оповестява CNN, това изобретение има надалеч по-голямо значение за науката. По-конкретно, генетичният материал до момента е бил в положение да се дешифрира единствено от човешки кости и това е първият път, когато учените са съумели да го изолират от различен материал.

Брезовата смола е материал, който хората от палеолита са употребявали като лепило преди 760000 години. Те са го получили посредством загряване на брезовата кора и апропо са разбрали, че може да се дъвче - както подсказват зъбните следи, открити върху остатъци от антична смола.

Това парче брезова смола е открито от археолози от музея Lolland-Hallster в археологическия обект Siltonlm в Лоланд на четвъртия по величина остров в Дания, а изследването е оповестено в списанието Nature Communications.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР