Локомотивите на БДЖ, които пламнаха по време на път през

...
Локомотивите на БДЖ, които пламнаха по време на път през
Коментари Харесай

30 от 121 локомотива в БДЖ са в добро състояние, пламналите машини без ремонт от 40 г.

Локомотивите на БДЖ, които пламнаха по време на път през първите дни на новата година, са на по 40 години и в никакъв случай не са ремонтирани. Те обаче са минали механически прегледи. Затова в този момент се постанова да ревизират и чиновниците, направили тези прегледи. Това обясни пред БНТ директорът на националния жп превозвач Атанас Атанасов.
Още по темата
На Йордановден локомотивът на бързия трен Варна-София се възпламени в региона на жп гара Мездра, откакто единствено два дни по-рано в региона на гара Пордим запушиха силови кабели във втория мотор на локомотива на пътническа комбинация по същото направление. И при двата случая нямаше потърпевши пасажери.

Поддръжката на остарели локомотиви е сложна, тъй като е скъпа, липсват елементи, както и експерти. В случая със запалените локомотиви от предходната седмица обаче даже не се е стигнало до ремонт. Как са минали техническия обзор към момента е мистерия и за управлението на БДЖ.

" На база тези трендове ще бъде обърнато внимание на личния състав, който обслужва тази част на локомотивите и надлежно ще намерим метод да подобрим самото осъществяване на този обзор, с цел да не се позволяват сходни произшествия, това не е казано, че в това положение, което са локомотивите, ще бъде избегнато на 100 % ", допълни Атанас Атанасов.

В момента от 121 локомотива 15 са реновирани и 15 нови. Надеждата за възстановяване на услугата е в плана за рационализация на преносимия състав от " Плана за възобновяване " на стойност 1.7 милиарда лева Проектът обаче се бави и новите локомотиви ще бъдат доставени в средата на 2024 година За да е по-лесна поддръжката на локомотивите специалистите поучават държавната железница да работи с най-много две компании - производители на локомотиви.

" Това е казусът и в железниците, потвърдено е, че в случай че имаш повече от два типа, ти си банкрутирал, тъй като би трябвало да имаш експерти, а когато има един или два типа и частите са по-евтини и хората се образоват. Едно време хората бяха тъкмо избрани за тези локомотиви, имаше по-специализирано образование ", съобщи Симеон Ананиев от клъстер " Зелен превоз ".

Липсата на фрагменти също е проблем поради ниското възнаграждение. Средната заплата е 1100 лева Все пак в момента БДЖ е на облага - бюджетът е към 240 милиона лв.. При товарните транспорти обстановката е друга - услуги към този момент се извършват и от 16 частни компании. Догодина такива ще могат и да вземат участие в конкурс и за пътническите транспорти.

" Като компанията, която завоюва, както в автомобилните транспорти, ще би трябвало да обезпечи съответния тип поддържани локомотиви да дава услугата, от която има потребност обществото ", съобщи Симеон Ананиев от клъстер " Зелен превоз ".

В момента билет за влака можете да си купите от гише или от уеб страницата на БДЖ, с цел да влязат в крайник с модерните технологии обаче от Министерството на превоза желаят да разработят и мобилно приложение за пласиране на билети.

Обществена поръчка за мобилно приложение ще бъде оповестена в идващите месеци, тя ще включва и устройства за валидиране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР