Локомотив е носителят на Купата на България, след като спечели

...
Локомотив е носителят на Купата на България, след като спечели
Коментари Харесай

Ефектен гол с пета донесе историческа купа на "Локомотив"

Локомотив " е носителят на Купата на България, откакто завоюва с 1:0 историческия пловдивски край против безконечния си противник " Ботев ". Сблъсъкът сред двата отбора на Националния стадион " Васил Левски " предложи доста напрегнати моменти и забавни положения, а единственото попадение падна в 73-ата минута.

Словенецът Ален Ожболт се разписа с пета, засичайки прострелно центриране на Анте Аралица.

Досега клубът в никакъв случай не беше печелил оценката. През 1959-60, 1970-171, 1981-82 и 2011-12, отборът губеше финалният мач.

За черно-белите това е първи трофей от 2004 година насам. Тогава отборът от Пловдив победи с първата си и единствена купа. През 2004 година " Локомотив " завоюва и Суперкупата на България. " Ботев " беше надвит във край за Купата за 10-и път в своята история. Жълто-черните имат три купи, последната от която беше извоювана през 2017 година

Двата отбора излязоха с най-хубавите играчи, с които разполагат. За " Ботев " след дълготрайно лекуване на травма се върна десният защитник Джонатан Перейра, а измежду титулярите беше и Антонио Вутов, изтърпял наказване след полуфиналния мач с ЦСКА.

" Локомотив " също беше с най-хубавите си играчи, като офанзивата поведе Анте Аралица, а зад тила му беше капитанът Димитър Илиев.

Първият удар в срещата беше на сметката на " Ботев ", само че Вутов не откри задачата след изстрел с глава. Малко по-късно " Локомотив " не се възползва от положително извеждащо подаване към Илиев.

 Ефектен гол с пета донесе историческа купа на
© LAP.bg

Черно-белите бяха по-организираният тим в началните минути, откакто в дейностите на " Ботев " се виждаха доста повече нерви и неточности. В 14-ата минута Момчил Цветанов изведе Ожболт самичък против вратаря, само че последният не се ориентира, като беше с тил към вратата.

Халфовата линия и отбраната на " Локомотив " чудесно ограничаваше звездата на жълто-черните Тодор Неделев. Той непрекъснато беше обкръжен от няколко противника и мъчно имаше пространство, където да получи топката и да построи офанзивите на " Ботев ".

Най-големите компликации за " Ботев " идваха в дясната зона на отбраната. Там Перейра елементарно беше преодоляван от Момчил Цветанов. До почивката голови положения пред двете порти нямаше голови положения, а в 15-минутната пауза треньорът на " Ботев " Николай Киров смени десния си защитник. Филип Филипов беше пуснат на мястото на Перейра.

 Момчил Цветанов беше най-опасният състезател на
© LAP.bg

Момчил Цветанов беше най-опасният състезател на " Локомотив " преди почивката.

През втората част обстановката не се промени фрапантно, като " Ботев " мъчно задържаше топката. Преобладаваше борбата на терена и по-големият брой неверни подавания. Само един път жълто-черните стигнаха в рискова непосредственост до Мартин Луков. В 53-ата минута резервата Феребори Доре върна към Неделев, само че ударът му от към 25 метра беше доста неакуратен.

Само пет минути по-късно изстрел на Ален Ожболт рикошира в защитник на " Ботев " и за малко да изненада вратаря Кайзер, само че той съумя да реагира и мазета в корнер.

Добрата игра на " Локомотив " продължи с действителна голова опция, който пристигна в 64-ата минута. Централният бранител Стивън Езе засече центриране от директен свободен удар и стреля с глава. Кайзер обаче реагира и още веднъж извади топката в ъглов удар.

Това състояние " отвори " срещата и идващите минути бяха надалеч по-вълнуващи. Двата отбора си размениха по няколко рискове. За " Ботев " удари на Тонев и Доре не откриха задачата, до момента в който " Локомотив " отговори с лек изстрел на Буна.

Постепенно " Ботев " изнесе играта в по-предни позиции, а " Локомотив " се прибра в своята половина. Футболистите на Бруно Акрапович прилъгаха противника си и съумяха да нанесат удар в най-важния миг.

В 73-ата минута Димитър Илиев завоюва висока топка и изведе Аралица зад отбраната на " Ботев ". Хърватинът влезе в наказателното поле, само че беше на доста дребен ъгъл от вратата и избра да подава към връхлитащия на скорост Ален Ожболт, който ефектно с пета осъществя в мрежата на " Ботев " - 0:1.

 Ефектен гол с пета донесе историческа купа на
© LAP.bg

Словенецът беше изтърван Лазар Марин, а в наказателното поле и Кристиян Димитров не се ориентира, оставяйки на място. За офанзивния състезател това беше осми гол от началото на сезона в 25-ия му мач за " Локомотив ".

" Ботев " незабавно реагира, откакто изоставаше в резултата и се хвърли в офанзива. Футболистите на жълто-черните заиграха доста по-мотивирано и бързо сътвориха положения пред Луков. Веднъж обаче Стивън Езе се намеси уверено, блокирайки опит за истрел на Неделев.

Само три минути след попадението на Ожболт Доре стреля с глава, само че Луков внимаваше и избави..

Малко по-късно Васил Шопов за малко не вкара след диагонален шут. Останалите положения за " Ботев " бяха центрирания от корнер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР