Локалните конфликти ясно показаха, че позиционната отбрана и класическото разбиране

...
Локалните конфликти ясно показаха, че позиционната отбрана и класическото разбиране
Коментари Харесай

Огнена въртележка: Сирия промени руската тактика за използване на танковете

Локалните спорове ясно демонстрираха, че позиционната защита и класическото схващане от дълго време са изживели времето си. В Сирия джихадистите не се изморяват със стратегически проекти за нахлуване и да рисуват стрелки по оперативните карти, а се придържат към мобилната тактичност на партизанската война – дефинират позициите на държавната войска, доближават се стремглаво със скоростни „ джихадмобили”, нанасят точни удари и още по-стремително се отдръпват.

Западни военни специалисти деликатно проучили изявления от учения на съветски танкисти, от които създали извода, че съответно е регистриран опитът от войната в Сирия. Експертите откроили по време на учения няколко тествани тактически способа, правещи машините им на практика неуязвими.

Модернизираните Т-72Б3 имат значимото преимущество пред американските „ Абрамс”, те разполагат с автомат за презареждане, който значително покачва скорострелността.

При „ танковата въртележка” може да се води огън на практика безкрайно време. Машините могат да бъдат 3, 6, 9 или повече. Те непрестанно се движат в кръг – една стреля, друга се изтегля в тила и се презарежда, трета се приготвя да излезе на позиция.

Схемата на „ въртележката” може да се ползва, когато не е известно с какво е въоръжен съперникът – танкове, ПТУР или гранатомети. Интензивният безпокоящ огън по повърхност с периодичност 8-10 изстрела в минута рано или късно принуждава съперника да отговори и да разкрие замаскираните позиции. Веднага влизат в деяние замаскираните танкове-снайпери.

„ Танковата въртележка” е изключително ефикасна в комбиниране с по този начин наречения „ сирийски вал” – дълъг висок насип с „ прозорци. Танковете за момент стопират зад случайно определена междина, стрелят и незабавно се скриват. Тъй като машините непрекъснато се движат, прицелването в тях на практика е невероятно. Това също по този начин основава лъжливото усещане, че танковете са доста повече.

Над вала се подава единствено куполът на танка, само че неговите слаби места (бордовете) остават прикрити. За този тактически прийом може да се употребяват пътни диги или подобаващи детайли на релефа.

Макар „ въртележката” преди всичко да е способ в отбранителната тактичност, тя бързо основава условия за прекосяване към нахлуване.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР