Локалната война между Армения и Азербайджан е пример за това,

...
Локалната война между Армения и Азербайджан е пример за това,
Коментари Харесай

Победа за Азербайджан: Арменците в Нагорни Карабах капитулираха

Локалната война сред Армения и Азербайджан е образец за това, което ще последва на доста места по света в новия многополюсен модел. 

Арменските управляващи в Нагорни Карабах са подписали капитулация пред Азербайджан. Според в. " База " армията на непризнатата република е изгубила съвсем половината от въоръжените си сили в сраженията денем.

Баку стартира " антитерористичната " си интервенция през вчерашния ден. Същия ден получи поддръжката на Турция. Иран предложи ходатайство. Съединени американски щати приканиха за помирение, съобщи OFFnews.bg.

Днес арменците в Нагорни Карабах са се съгласили с настояването на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат, съобщи и Ройтерс, като се базира на новинарската организация Интерфакс. Те са се съгласили армията на Нагорни Карабах да бъде разпусната и разоръжена, а оборудването и оръжията - изнесени от територията на Карабах и унищожени.

В Нагорни Карабах е обявано прекъсване на огъня, заяви медията " Спутник Армения ".

До капитулацията се стигна за по-малко от 24 часа. Армията на непризнатата република се състои от към 2,5 хиляди души и загуби към хиляда бойци от през вчерашния ден до през днешния ден. В същото време, от страна на Азербайджан има 60 хиляди души, а загубите там са 300 до 500 души. Освен това войските на Нагорни Карабах изчерпаха боеприпасите си - са съобщили за " База " източници от държавното управление и министерството на защитата на републиката.

Според изискванията на капитулацията Азербайджан ще би трябвало да обезпечи кулоар за евакуация на жителите и остатъците от армията.

На 21 септември в град Евлах ще се организира среща сред представители на Нагорни Карабах и Азербайджан. Те ще обсъдят " повдигнатите от азербайджанската страна въпроси за реинтеграцията, гарантирането на правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах, както и въпросите за обезпечаване на живота на популацията на Нагорни Карабах в границите на Конституцията на Азербайджан ".

Последните боеве бележат най-сериозното изостряне на продължаващия от десетилетия спор след войната от 2020 година, в която Азербайджан, с поддръжката на Турция, си възвърна контрола над част от анклава, както и над няколко околни територии, отбелязва " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

В анклава - като цяло интернационално приет за Азербайджански, живеят най-вече арменци.

Армения, страна с преобладаващо християнско население, която обичайно гледа на Русия като на собствен настойник, потърси поддръжката на Запада, с цел да посредничи в борбата с богатия на нефт, най-вече мюсюлмански Азербайджан, и изрази отчаяние от неналичието на поддръжка от страна на Москва, показва още " Файненшъл таймс ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР