Логото на Allianz се вижа на сграда на застрахователя в

...
Логото на Allianz се вижа на сграда на застрахователя в
Коментари Харесай

Китайски компании са се опитали да купят дял в Allianz

Логото на Allianz се вижа на постройка на застрахователя в Париж.

© Jacky Naegelen Още по тематиката
Европейската комисия приготвя по-строги правила за отбрана на основни европейски бизнеси

Целта на Брюксел е да ограничи придобиванията от китайски компании
14 авг 2017
Германия ще пази по-строго стратегически компании от непознати придобивания

Правителството към този момент ще може да стопира покупката от вложителите отвън Европа
13 юли 2017
Китайската HNA стана най-големият акционер в Deutsche Bank

Групата към този момент държи близо 10% от най-голямата немска финансова институция
3 май 2017

Китайските компании Anbang Insurance Group и HNA Group поотделно са обмисляли закупуването на дялове в немската застрахователна компания Allianz, оповестява осведомителната организация Reuters, базирайки се на информация от свои източници, осведомени с въпроса. Възможността за придобиване на дялове в най-големия немски осигурител е била част от проектите на китайците да основат световна финансова империя.

Конкретните планове са срещнали отхвърли на Allianz

Според източниците на Reuters от Anbang са се надявали да закупят мажоритарен дял в Allianz. Това обаче е изглеждало все по-слабо евентуално, откакто Европейската комисия и немското държавно управление започнаха да преглеждат китайските придобивания на европейски компании като все по-голяма опасност за европейската стопанска система. От своя страна HNA са били съгласни да придобият и по-малък дял в застрахователя, договарянията са били анулирани заради липса на интерес от страна на Allianz.

Различните диалози за вероятно партньорство сред фирмите са се провели по-рано тази година, само че са завършили без правенето на публична оферта заради другите регулаторни трудности от държавното управление в Берлин и Европейска комисия. За първи път проектите на китайските компании бяха оповестени от немския ежедневник Sueddeutsche Zeitung в сряда, преди да бъдат доказани от източниците на Reuters, поискали анонимност заради " деликатността на въпроса ".

Срещу Меркел и Юнкер

Въпреки че представителите на Allianz, Anbang и HNA са отказали да разясняват пред Reuters капиталовите си планове, опасенията на Европейската комисия и немското държавно управление наподобяват все по-основателни, откакто по-рано тази година HNA разшири каузи си в Deutsche Bank до 9.92%, трансформирайки се в най-големия акционер на банката.

В отговор на агресивното китайско придобиване на задгранични компании при започване на юли държавното управление на немския канцлер Ангела Меркел одобри закон, който ще му разрешава да ревизира по-стриктно придобиванията на стратегически значими компании от задгранични вложители и когато реши, ще може да ги блокира. Ограничението е ориентирано против вложители отвън Европейския съюз и беше предизвикано от опасенията, че Китай се възползва от отворения пазар на Германия, с цел да получи достъп до техническото знание на немските компании. Новите регулации ще разрешат на държавното управление да спре корпоративни придобивания, в случай че има риск значимо техническо знание (know-how) да изтече в чужбина.

Подобни са и опасенията на Европейската комисия. Очаква се Жан-Клод Юнкер да разгласи по-строги ограничения за придобиване на компании от китайски вложители през септември. Стратегията ще цели да усъвършенства отбраната на Европа против непознати вложители, каквато имат други огромни стопански системи като Съединени американски щати. Група от комисари ще би трябвало да " разработят първични дейности " против нарасналите се неевропейски вложения във значими за страните членки браншове. Европейското законодателство и сега може да стопира сходни покупко-продажби, само че новата тактика ще даде управителна роля на Европейска комисия.

Подобни са аргументите, за които евентуално ще важи новата европейска тактика. Политиците в Брюксел са обезпокоени, че Китай ще се трансформира в новия международен водач при нововъведенията, до момента в който купува софтуерни разработки от Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР