Логистичният бизнес на Alibaba ще стане публичен при първото IPO от технологичния гигант с нов облик

...
Alibaba заяви във вторник, че ще отдели Cainiao, своя логистичен
Коментари Харесай

Alibaba заяви във вторник, че ще отдели Cainiao, своя логистичен клон, в това, което ще бъде първото първично публично предлагане на конгломерата, откакто обяви широко преустройство на своя бизнес по-рано тази година.

Alibaba Group (BABA) заяви в регулаторна документация, че е получила регулаторно одобрение за листване на Cainiao Smart Logistics Network на Хонконгската фондова борса, но не уточни дата или цена на акциите на Cainiao.

Китайският гигант за електронна търговия и облачни услуги ще остане мажоритарен акционер в Cainiao, въпреки че ще намали текущия си дял от 70% до 50%, според документацията. Cainiao ще остане дъщерно дружество на Alibaba.

Основана през 2013 г., Cainiao управлява глобална логистична мрежа и предоставя услуги за доставка за Alibaba и други фирми. Приходите му са нараснали с 34% през трите месеца до края на юни в сравнение със същия период на 2022 г., според проспекта за IPO, публикуван във вторник.

IPO съобщението идва шест месеца, след като Alibaba заяви, че планира да раздели бизнеса си на шест отделни звена, всяко от които се контролира от свой главен изпълнителен директор и борд на директорите.

Разпадането ще позволи на пет от тези звена „гъвкавостта да набират външен капитал и потенциално да търсят собствено IPO“, се казва в изявление на компанията по това време.

Сега Alibaba започва да осъществява най-амбициозното преструктуриране в своята 24-годишна история, под ново ръководство.

Еди Ву, който стана главен изпълнителен директор по-рано този месец, каза, че компанията трябва да възприеме изкуствения интелект и да насърчи по-младите хора във висшето ръководство, за да гарантира, че може да продължи да расте в лицето на предизвикателна икономическа среда и нарастваща конкуренция.

Листването на Cainiao може да осигури така необходимия тласък на обсадения IPO пазар в Хонконг. Веднъж сред петте най-добри IPO дестинации в света въз основа на размера на събрания капитал, Хонконг загуби този статус тази година, според доставчика на данни Dealogic.

Перис Лий, който се фокусира върху азиатските капиталови пазари в Dealogic, каза пред CNN през май, че IPO пазарът в града е бил задържан от лошите оценки и наследството от строгите блокирания на Covid.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР