Логиката е да се отиде на нови избори, ако парламентът

...
Логиката е да се отиде на нови избори, ако парламентът
Коментари Харесай

Премиерът: Сглобяването на мнозинства без ясни ангажименти не вещае дългосрочност

Логиката е да се отиде на нови избори, в случай че Народното събрание не е в положение да излъчи кабинет. Това сподели от Плиска служебният министър председател Стефан Янев.

Относно това дали е допустимо проектокабинетът на Има Такъв Народ да получи поддръжка, Янев съобщи, че " в политиката всичко е допустимо ".

" Важни са изискванията, значими са правилата. Неслучайно от позицията, която заемам сега, от известно време приказвам за правила и кардинални положения. Не съм сериозен, уповавам се. Не се пробвам да упреквам нито персони, нито партии в това, което вършат. Разбирам, че търсят взаимни отстъпки и благоприятни условия и се надявам да бъдат сполучливи в намирането на такива. Принципно нещата наподобяват по друг метод. Начинът за сглобяване на подобен тип болшинства, без ясни задължения и цели, не вещае дългосрочност на плана, какъвто и да е той ", сподели министър председателят.

" Разбирам, че търсят взаимни отстъпки и благоприятни условия. Надявам се да бъдат сполучливи ", добави Янев.

Той е песимистичен към дълготрайността на едно държавно управление, подкрепено от плаващо болшинство:

" В българската процедура в последните 30 години не е имало доста опит с плаващи болшинства, само че в случай че Народното събрание е подготвен да работи с подобен вид болшинство и държавно управление, подкрепено от плаващо болшинство, значи, че влизаме в един интервал на непредсказуемост и е мъчно да определим какъв брой би издържал подобен вид ръководство на страната. Това не е доста добре за жителите и бизнеса , тъй като всички желаеме да има предсказуемост в това, което следва и това, което можем да чакаме, че един подобен тип ръководство ще донесе на хората за решение на техните проблеми и вероятност за България. "

Премиерът изясни, че теоретично е допустимо служебният кабинет да продължи като постоянен - дали ще стане на процедура било рано да се разисква. Той посочи още, че назначеното от президента държавно управление има подготвеност да продължи работа, в случай че се стигне до нови избори.

" Служебният кабинет е формиран от управлението на президента Радев и действа с негов декрет. Съставът не е едносъставен и това не са хора, свързани да се движат постоянно дружно. Всеки може да взема решение какво желае ", изясни министър-председателят.

" Имаме такава подготвеност. Разбира се, за българските жители може би не е най-хубавият вид, само че както се споделя, значимо е какъв е ползата на жителите. И в случай че сега в Народното събрание партиите не са в положение да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предварителни избори ".

Теоретично е допустимо служебният кабинет да продължи като постоянен - дали ще стане на процедура е рано да се разисква. Това съобщи от Плиска министър председателят Стефан Янев. Той посочи още, че назначеното от президента държавно управление има подготвеност да продължи работа, в случай че се стигне до нови избори:

Имаме такава подготвеност. Разбира се, за българските жители може би не е най-хубавият вид, само че както се споделя, значимо е какъв е ползата на жителите. И в случай че сега в Народното събрание партиите не са в положение да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предварителни избори ".



Премиерът взе участие в формалното разкриване на деветото издание на събора " Дни на предците " в Националния историко-археологически резерват " Плиска ". Фестивалът включва изяви на клубове за исторически възстановки, на археолози, на майстори на старинни занаяти, които демонстрират бита и традициите на старите българи от ранното и късното Средновековие.

По-късно във Варна Стефан Янев ще е посетител на честването на 142-годишнината от основаването на Военноморските сили на Република България. Тържественото събрание-концерт ще стартира в 18.00 часа във Фестивалния и конгресен център и ще бъде намерено от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. По мотив празника през днешния ден жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да прегледат кораби от състава на Военноморските сили на морските гари в двата града.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР