Логично е у нас да не се очаква цените на

...
Логично е у нас да не се очаква цените на
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Очаквам замразяване в цените на горивата, отколкото спад

Логично е у нас да не се чака цените на горивата да паднат както в други страни, защото ние купуваме нефт от Русия. Нека не чакаме в пъти спад. Намалението ще е по-скоро процентно, съобщи някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

За „ 120 минути “ той съобщи, че поради COVID-19 петролното ползване на Китай и Южна Корея, които са най-големите купувачи от Саудитска Арабия, е паднало с 20%, а решението на Русия да не понижава добива с 500 хиляди барела дневно е отприщило петролната война.

„ Потърпевша от това ще е Русия, чиято индустриална мощ е 41-42 $ за барел. В Саудитска Арабия то е 6-7 $ за барел. Разликата е толкоз огромна. Ще пострадат и шистовите компании на Съединени американски щати “, добави той.

Керемедчиев счита, че в Съединените щати могат да обединят старания огромните петролни компании да изкупят дребните. Освен това е на мнение, че ниските цени на петрола оказват помощ в борбата за Белия дом.

„ Очаквам наклонността за ниските цени на петрола да продължи най-малко до края на годината – т.е до президентските избори в Съединени американски щати “, акцентира някогашният зам.-министър.

Според него спекулата постоянно намира малки врати да пробие. Той не чака да има забележителен спад на цените, а по-скоро замръзяване.

„ Тепърва ще забележим какъв ще е крайният резултат от строгите ограничения поради ковид върху компаниите. Обявените от финансовия министър Владислав Горанов 60%, които страната ще поема за компаниите, наранени от COVID-19, са съответни. За съпоставяне цената в Дания е 75%. Предстои и да забележим по какъв начин ще работят механизмите “, изясни той.

Държавата оказва помощ на бизнеса, ще поеме 60% от заплатата на служащите

По думите му сега съществуват две крайности – страни като България, Дания и Германия и страна като Италия, която замразява комуналните заплащания и вкарва данъчни облекчения и ваканции.

Бившият зам.-министър изясни, че развиването на ограниченията у нас ще зависи от разпространяването на болестта.

Керемедчиев чака банките да разгласят, че удължават периодите за заплащане на вноски по заеми. Според него това е естествена мярка, защото кредитополучателите са главното перо, от което банката печели.

По думите му все още е належащо да има по-голям буфер в бюджета и изясни, че еврозоната ще е под сериозен напън.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР