Лобирането от страна на южнокорейските оръжейни концерни за разширяване на

...
Лобирането от страна на южнокорейските оръжейни концерни за разширяване на
Коментари Харесай

“Скоро ще се превърнем във Венецуела”. Полша проси милиарден дълг от Южна Корея

Лобирането от страна на южнокорейските оръжейни концерни за разширение на програмата за поддръжка на експортни контракти може да докара до нови проблеми за предизборната акция на полската ръководеща партия “Право и правдивост ” (ПиС).

Наскоро южнокорейският вестник “Корея Таймс ” разгласява публикация, в която се показва, че националните организации за експортно кредитиране (ЕКА), които дават държавни гаранции за експортни заеми, стартират да изпитват дефицит на средства. Настоящият размер на техния капитал не разрешава съответно обезпечаване на договорите, които южнокорейските отбранителни концерни подписват на външните пазари. Правителството на Южна Корея желае да помогне на ЕКА посредством законно увеличение на техния уставен капитал, което включва разпределяне на спомагателни средства от бюджета на страната.

Претекстът за това е Полша. Миналата година Варшава разгласи съглашение със Сеул за закупуване на 48 самолета, 1000 танка, 672 самоходни оръдия и 288 ракетни системи за залпов изстрел.

„ Министерството на националната защита към този момент избягваше да дава отговор на въпроси и беше спестовно с пояснения по какъв начин невижданите покупки на поръчано съоръжение ще бъдат финансирани в дълготраен проект, какво да вършим със заемите за последващи контракти, по-специално за спомагателни танкове K2 и самоходни гаубици K9A1 в количество, сравнимо с първата партида, отбелязва полският вестник “Речпосполита ”.

Нещо стана ясно по време на тирада при започване на юни тази година на министъра на ръководството на доставките на защитата на Южна Корея Ом Дон-хван в южнокорейския парламент. Той изясни на депутатите, че Полша ще купува оръжие на заем. Общо Сеул би трябвало да даде на Варшава сума от 77 милиарда злоти, които ще покрият 70% от отговорностите на полската страна.

Няколко дни по-късно обаче полският финансов министър Магдалена Жечковска сподели, че те " не са взели заем от Южна Корея ". Според нея във връзка с контракта за оръжие министърът на защитата Мариуш Блашчак „ на никое място не е споделил, че той ще бъде финансиран със заем в Южна Корея “.

Но в този момент “Корея Таймс ” твърди, че на 25 юли полските управляващи въпреки всичко са поискали финансова поддръжка от Сеул в размер на същите тези 77 милиарда злоти „ по отношение на изискванията на втория контракт “. Представители на южнокорейската отбранителна промишленост упорстват тези пари да бъдат отпуснати на Варшава, защото „ за разлика от страните с ниска платежоспособност, от Полша може да се чака да върне средства при положение на контракт “.

Разбираема е мотивацията на южнокорейския военно-промишлен комплекс, който не се интересува кой заплаща за оръжия. Някои полски военни специалисти обаче не са съгласни с ласкавата оценка за полските финанси. Както отбелязва полският портал “О2 ”, в случай че „ информацията на корейските публицисти се удостовери, тогава ще имаме дълго погашение на заеми “.

„ Какъв е смисълът от тези задължения? ”, пита някогашният пълководец на Сухопътните войски военачалник Валдемар Скшипчак. “Докога ще взимаме заеми, без да знаем защо ще отидат? Нужна е сдържаност, тъй като с тези темпове скоро ще станем Венецуела. Изплащането на заеми ще ни потопи за генерации ”, добавя той.

По принцип, на фона на съществуващия дълг на Полша от 1,5 трилиона злоти (около 50% от БВП), сумата от 77 милиарда може да не наподобява толкоз тежка. Но има политически последици, с които " Право и правдивост " ще би трябвало да се преценява както по време на предизборната акция, по този начин и след нея, изключително в случай че ръководещите изгубят парламентарните избори през есента.

“ПиС ” по-рано увери, че нейната амбициозна стратегия за превъоръжаване на армията ще бъде финансирана от разнообразни източници, в това число грантове и заеми, обещани на Варшава според Националния проект за възобновяване от Европейския фонд за икономическо възобновяване. Проблемът е, че Брюксел блокира отпущането на тези пари за Полша, което импровизирано се свързва с неодобрение от дейностите на " ПиС ".

Раздразнението нараства измежду военните пенсионери и опозицията от задграничните визити на Блашчак, които се държат по този начин, като че ли той има „ неограничена кредитна карта “, оправдавайки подписаните контракти с проекти за основаване на съвременна войска от 300 000 души, „ най-силната сухопътна мощ в Европа. "

„ Само вманиачен може да каже, че армията в спокойно време ще наброява 300 000 бойци “, разяснява концепциите на Блашчак някогашният шеф на полския общоприет щаб Мечислав Гоцул. „ Министърът не си е написал домашното за стопанската система, всичко, което желае да купи през днешния ден, ще бъде платено даже не от нашите деца, а от нашите внуци ”, добавя той.

Управляващите в тази обстановка прибягват до разнообразни апаратни трикове. Тя изтегли средствата за рационализация на армията от бюджета. Но и другите го виждат. В средата на юли Висшата контролна палата, локалната Сметна палата, за първи път в постсъветската история на Полша излезе с негативно мнение по отношение на оправянето на държавното управление с бюджетните отговорности.

Говорейки в Сейма, ръководителят на ВКП Мариан Банас упрекна кабинета, че ръководи финансите на страната значително заобикаляйки бюджета и присъщите му регулаторни правила.

В същото време Банас неотдавна подписа политически съюз с водача на придвижването “Конфедерация ” Станислав Мецен и синът на шефа на ВКП ще се кандидатира в листите на тази партия. Предварителните социологически изследвания демонстрират, че " Конфедерацията " ще стане третата мощ в бъдещия Сейм, заради което ще има " златна акция " при съставянето на ново държавно управление.

Банас към този момент няколко години е в борба с “ПиС ”. Тайните на многомилиардните военни заеми, подписани от ръководещата партия, при сегашната обстановка могат да се окажат още един избирателен инструмент против ръководещата партия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР