Лиз Тръс, единият от двамата претенденти за следващ премиер на

...
Лиз Тръс, единият от двамата претенденти за следващ премиер на
Коментари Харесай

Лиз Тръс си навлече критики

Лиз Тръс, единият от двамата кандидати за идващ министър председател на Англия, беше упрекната, че е заплашила британско-френските връзки, откакто не пожела да отговори на въпрос по време на политически дебат дали счита френския президент за " другар или зложелател ", съобщи ДПА.

Тръс, която в този момент е външен министър на Англия, сподели по време на лидерски спор на Консервативната партия в град Норич, че не може да каже изрично дали Макрон е " другар или зложелател ".

През последните месеци френско-британските връзки са затормозени от редица въпроси, като засиления приток на незаконни мигранти през Ламанша и транспортния безпорядък в региона на пристанище Дувър, за който Тръс упрекна Франция, която съгласно нея не е осигурила задоволително чиновници по границата за обработка на пасажерите и товарите.

На дебата в Норич тя и другият кандидат - Риши Сунак,  трябваше да дават отговор на блиц въпроси. Водещата попита Тръс: " Президентът Макрон: другар или зложелател "? " Не мога да дам безапелационен отговор ", отвърна Тръс и  получи бурни ръкопляскания. " Но в случай че стана министър-председател, ще го осъждам не по думите, а по делата му ", добави тя.

След това същият въпрос бе заложен и на Сунак. " Приятел ", отговори изрично той. 

Отговорът на Тръс провокира бурни политически реакции във Англия. Лейбъристката съпротива предизвести, че той може да изостри връзките с Франция и е симптом " за ужасяваща и притеснителна липса на добра преценка ".

Недоволство от изявлението на Тръс изрази и Гавин Баруел, някогашен министър реакционер. " Явно външният министър не знае, че сме във боен съюз с Франция ", написа той в Туитър.

Отново по време на дебата запитана, на чий опит би заложила по нуклеарните въпроси - на френския или китайския, Тръс отговори изрично, че ще избере френския. " Ако би трябвало да предпочитам сред Франция и Китай, ще избера Франция ", сподели тя пред аудиторията от членове на Консервативната партия.

Изказването за Макрон не беше първото сходно остро изявление на Тръс във връзка с Франция. Неотдавна, след среща през юни на английския министър председател Борис Джонсън и Макрон, тя отхвърли опцията Англия да бъде част от някаква форма на по-широка европейска общественост. В същото време тогава Елисейският замък съобщи, че Джонсън е показал интерес към концепцията, която планува по-засилено съдействие на Европейски Съюз с страни като Обединеното кралство, които не членуват в него. Но Тръс отхвърли изрично Лондон в миналото да е изразявал единодушие с сходно предложение и дефинира изказванията на Париж като погрешни. " Не знам какво тъкмо е споделил президентът Макрон, само че в никакъв случай не сме се съгласявали на сходно нещо. "

Същевременно от френска страна се появи нов коментар за хаоса в превоза през Ламанша. Пиер-Анри Дюмон, народен представител от консервативната партия " Републиканците " от Кале, съобщи пред Би Би Си, че тези проблеми, в частност на английското пристанище Кент, няма да спрат и добави, че отговорен за всичко е Брекзит. " Това е резултатът от Брекзит. Сега се постанова да вършим повече гранични инспекции от преди ", сподели Дюмон. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР