Ливанското движение Хизбула обстрелва днес територията на Северен Израел със 140

...
Ливанското движение Хизбула обстрелва днес територията на Северен Израел със 140
Коментари Харесай

Хизбула изстреля 140 ракети по Северен Израел

Ливанското придвижване " Хизбула " обстрелва през днешния ден територията на Северен Израел със 140 ракети, ден откакто водачът на въоръжената групировка Хасан Насралла даде обещание да отмъсти на Израел за невижданото нахлуване, при което бяха взривени стотици пейджъри и уоки-токита на членове на " Хизбула ".

Израелската работа за спешна помощ заяви, че все още няма данни за потърпевши.

Израелските военни обявиха, че ракетите са пристигнали на три талази през днешния ден следобед и са били ориентирани против обекти по границата с Ливан.

От своя страна от " Хизбула " обявиха, че са употребявали ракети от реактивна система за залпов огън " Катюша " при офанзивите против няколко цели по границата, в това число няколко бази за противовъздушна защита, както и щаб на израелските бронетанкови войски, който съгласно ливанската формация е бил изумен за първи път. Ракетите са били изстреляни в отговор на израелските удари по села и домове в Южен Ливан, посочи групировката.

От 8 октомври, ден след началото на войната сред Израел и палестинската въоръжена формация " Хамас ", " Хизбула " и израелските сили си разменят почти ежедневен огън, написа Българска телеграфна агенция. Днес обаче трансграничният обстрел бе по-интензивен от нормално.

Вчера водачът на " Хизбула " Хасан Насралла обеща да продължи да нанася ежедневни удари по Израел въпреки саботажа на информационните устройства на членовете на организацията по-рано тази седмица, който той дефинира като " тежък удар ".

Атаките, за които групировката упрекна Израел, бяха ориентирани против хиляди пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на " Хизбула ", и ускориха опасенията, че близо едногодишният съвсем всекидневен обстрел по границата сред " Хизбула " и Израел ще прерасне в открита война. Израел нито е удостоверил, нито е отрекъл присъединяване си в нападенията.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ) приканиха за незабавна деескалация на напрежението на фона на продължаващите военни дейности на ливанско-израелската граница след най-интензивните въздушни удари на Израел от близо години насам в спора с подкрепяното от Иран ливанско  придвижване " Хизбула ".

" Обезпокоени сме от засилената ескалация през Синята линия (демаркационната разграничителна линия сред Ливан и Израел) и призоваваме всички участници незабавно да понижат ескалацията ", сподели представителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Според източници от службите за сигурност в Ливан и малкия екран " Ал-Манар ", израелските въздушни удари са засегнали най-малко три села в Южен Ливан.

Вчера Съединените щати предизвестиха всички страни в Близкия изток да не позволяват ескалация на спора, като обявиха, че приоритет на Вашингтон е намирането на дипломатическо решение на спора.

" Ще продължим да подкрепяме правото на Израел да се пази, само че не желаеме никоя от страните да ескалира този спор, точка ", каза на брифинг представителят на Държавния департамент Матю Милър.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР