Ливанският премиер Саад Харири допусна възможността за американско посредничество за

...
Ливанският премиер Саад Харири допусна възможността за американско посредничество за
Коментари Харесай

Ливан: САЩ може да посредничат за определяне на границите ни с Израел

Ливанският министър председател Саад Харири позволи опцията за американско ходатайство за споразумяване на граничните разногласия с Израел, съобщи Агенция Франс Прес.

След среща във Вашингтон с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, Харири удостовери уговорката на Ливан да продължи преговорния развой, иницииран от американската администрация по въпроса за сухоземните и морските граници. "Ние считаме, че този развой е жизнерадостен ", сподели ливанският министър председател, обещавайки дефинитивно решение през идните месеци, евентуално през септември. Помпейо приветства уговорката на Харири за "постигане на прогрес в посока обновяване на продуктивните диалози на експертно ниво ".

Спорът за морските граници сред Ливан и Израел, които механически към момента са в положение на война, е изключително внимателен поради газовите залежи в региона. През февруари предходната година Бейрут подписа първи контракт за изследвания във водите на Средиземно море с консорциум, водеща роля в който играе френската група Total. Израел обаче също има искания към част от зоната, където ще бъдат направени сондажи.

През последните месеци Съединени американски щати предложиха да посредничат сред двете страни. В края на май Израел се съгласи да стартира договаряния с Ливан под егидата на Вашингтон за слагане на завършек на граничния спор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР