Ливанският премиер Саад ал-Харири отлага оставката си след разговор с

...
Ливанският премиер Саад ал-Харири отлага оставката си след разговор с
Коментари Харесай

Харири отлага оставката си след среща с ливанския президент

Ливанският министър председател Саад ал- Харири отсрочва оставката си след диалог с президента на Ливан Мишел Аун, оповестява АП.

" Подадох през днешния ден моята оставка на президента Аън и той ме убеди да изчакам преди да го направя и да я задърж а до момента в който не установим повече разговор за аргументите и политическата конюнктура и аз се отзовах " , разяснява Харири в телевизионно изказване след завръщането си в Бейрут нощес, повече от две седмици откакто отпътува за Саудитска Арабия и подаде оставката си там.

Оставката на Харири на 4 ноември не беше призната от президента Мишел Аун, който съобщи, че желае да чуе първо Харири персонално. Не беше ясно дали Харири ще упорства за оставката си, ще договаря за условия за преназначаване или ще отдръпна оставката си.

Телевизионната оставка на Харири от Саудитска Арабия провокира политическа и дипломатическа рецесия, защото ливански публични лица упрекнаха монархията в насила да подаде оставка и че го държат в продължение на дни.

 Ливан счита, че Харири е държан принудително в Саудитска Арабия
Ливан счита, че Харири е държан принудително в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия и помощник на Харири отхвърлят известията, че е под домакински арест

Премиерът дефинира Иран и Хизбула за интервенция в района като причина за решението му да се отдръпна, а също цитира и опасения за личната си сигурност в Ливан. А Хизбула е сътрудник в съдружното държавно управление, основано от Харири преди една година.

Харири от този момент резервира мълчани, а ливанците се надяват, че идването му в Ливан ще помогне да се изяснят мистериозните условия към необикновената му оставка.

Оставката му провокира безредици и паника, че дребната страна, която се радва на релативно успокоение, още веднъж ще бъде привлечена в челните редици на засилващото се районно съревнование сред Саудитска Арабия и Иран.

Това сложи началото на интернационалните старания, водени от Франция, с цел да се възстановяви деликатният политически ред в страната.

Харири напусна Саудитска Арабия и отпътува за Париж в събота по покана на френския президент Емануел Макрон. Преди да отпътува към Бейрут, той мина и през Египет и Кипър. Харири дойде в Бейрут с частен аероплан от Кипър във вторник вечерта след среща с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Часове след завръщането си в страната след съвсем три седмици озадачаващо неявяване, Харири взе участие в честванията на Деня на независимостта , първата му формален поява, след изненадващата му оставка.

 Саад Харири кацна в Бейрут
Саад Харири кацна в Бейрут

Оттеглянето на премиера хвърли Ливан в политическа рецесия

Харири се появи на трибуната на парада с Аун и ръководителя на Народното събрание Набих Бери. Дори в случай че оставката му бъде призната в някакъв миг, Харири към момента ще бъде министър-председател, до момента в който не бъде основано ново държавно управление. Харири наподобява ухилен след къс диалог с Аун, до момента в който в предходни негови изяви след оставката наподобява най-много под напрежение, изтощен или печален.

Плакати са издигнати към Бейрут и други градове, посрещащи завръщането на Харири. Съобщението, че той се отдръпва, бе последвано от остра саудитска изразителност против Хизбула Хизбула се бори на страна на сирийския Башар Асад в шестгодишната революция в страната, където доста от враговете на Асад са съпротива, подкрепена от Саудитска Арабия. Монархията има вяра, че Хизбула също поучава бунтовниците на Хути, които водят война против държавното управление на Саудитска Арабия, а Хизбула отхвърля.

От своя страна Хизбула счита, че Саудитска Арабия желае неустойчивост в Ливан и ги упреква в партньорство с Израел, с цел да стартира война с Ливан . Харири, в единственото си изявление след оповестяването на оставката, съобщи, че може да я отдръпна , в случай че може да се стигне до договорка с съперниците му за отдалечаването на Ливан от районните спорове.

 Израел призна, че поддържа секрети контакти с арабските страни
Израел призна, че поддържа секрети контакти с арабските страни

Саудитското държавно управление не е дало отговор на коментара на израелския енергиен министър

В Кайро Харири съобщи, че е имал дълъг диалог с президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси " за стабилността на Ливан и за нуждата ни като ливанци да пазим разстояние от районните проблеми ". Ал-Сиси и френският президент Еманюел Макрон настояват, че се пробват да посредничат за решение , което ще включва връщане на оставката на Харири.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР