Ливанската полиция казва, че стрелецът в посолството на САЩ е бил мотивиран от лична неприязън към охранителите

...
Ливанската полиция казва, че шофьор, доставящ храна, който е открил
Коментари Харесай

Ливанската полиция казва, че шофьор, доставящ храна, който е открил огън пред посолството на САЩ в Бейрут миналата седмица, се твърди, че направи това поради лична обида срещу пазачите в комплекса

От KAREEM CHEHAYEB Associated Press, 28 септември 2023 г., 13:43 ч. Шофьорът, доставящ храна, който откри огън пред посолството на САЩ в Бейрут миналата седмица, твърди, че го е направил поради лична обида срещу охраната в комплекса.

Полицията съобщи, че е арестувала заподозрения стрелец в понеделник, като го идентифицира само с инициалите му M.K. и че по-късно е признал за стрелбата.

Те цитираха предполагаемо признание от него, в което казва, че е бил разстроен, тъй като охраната го е обидила два месеца по-рано, когато е дошъл да предаде поръчка.

Асошиейтед прес не можа независимо да потвърди това твърдение.

Никой не беше ранен при стрелбата в североизточната част на Бейрут Християнско предградие на Аукар, оставило поне пет дупки от куршуми в стената до входа на посолството.

Полицията каза, че по време на ареста силите за сигурност са конфискували AK -47, нож и мотоциклета на стрелеца за доставка на храна. Твърди се, че пушката е била скрита в чанта за доставка на храна и стрелецът е променил маршрута си, за да стигне до комплекса на посолството на САЩ, за да избегне контролно-пропускателните пунктове на ливанската армия на главния път.

Ливан има дълга история на атаки срещу американци. Най-смъртоносният се случи през октомври 1983 г., когато атентатор-самоубиец се вряза в четириетажна сграда, убивайки 241 американски военнослужещи в казармите на морската пехота на САЩ на летището в Бейрут.

На 18 април 1983 г. бомбена атака срещу посолството на САЩ уби 63 души, включително най-малко 17 американци. Сред загиналите са висши служители на ЦРУ. Американските власти обвиниха подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула. След тази атака посолството беше преместено от центъра на Бейрут в Аукар.

Една година по-късно, на 20 септември 1984 г., атентатор самоубиец връхлетя върху комплекса на посолството в Аукар, убивайки себе си и още 14 души, което накара посолството да бъде затворено.

Съединените щати изтеглиха всички дипломати от Бейрут през септември 1989 г. и не отвориха отново посолството си до 1991 г.

През 2008 г. експлозия беше насочена към превозно средство на посолството на САЩ в северен Бейрут, убивайки най-малко трима ливанци, които се оказаха близо до колата, и раниха ливанския шофьор. Един минувач също беше ранен.

През 1976 г. американският посланик Франсис Е. Мелой младши и негов помощник Робърт О. Уоринг бяха отвлечени и убити в Бейрут . През 1984 г. Уилям Бъкли, началник на станцията на ЦРУ в Бейрут, беше отвлечен и убит от подкрепяната от Иран групировка Ислямски джихад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР