Ливанската групировка Хизбула“ съобщи, че е извършила нападение с балистични

...
Ливанската групировка Хизбула“ съобщи, че е извършила нападение с балистични
Коментари Харесай

Израел и „Хизбула“ си размениха удари

Ливанската формация „ Хизбула “ заяви, че е направила нахлуване с балистични ракети и дронове против израелска военна база. Атаката е отговор на вчерашното ликвидиране от Израел на минимум трима членове и командири на „ Хизбула “ в Южен Ливан, съобщи БТВ.

В същото време, Тел Авив заяви за ранени хора при нападенията, осъществени от групировката.

По време на днешното нахлуване край село в Северен Израел са ранени 14 души, оповестиха локалните здравни служби. От началото на войната в Ивицата Газа, „ Хизбула “ ежедневно прави набези против Израел. Зачестилата замяна на огън обаче идва и след невижданата офанзива на Иран.

Израел взема самичък решенията си, съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху след среща с първите дипломати на Германия и Англия.

„ Благодаря на приятелите ни за тяхната поддръжка и препоръки. Оценявам ги, само че дано е ясно – Израел ще направи всичко належащо, с цел да се отбрани “, сподели той.

Иран упорства, че не желае война, само че и няма да стои безучастно.

„ Ако ционисткият режим направи и най-малкия ход, с който нарушава територията ни или националните ни ползи, би трябвало да знае, че ще бъде посрещнат с тежък отговор “, съобщи президентът на Иран Ебрахим Раиси.

Г-7 ще обмисли наказания против Иран и обръщение за въздържаност в Близкия изток на срещатa на външните министри в Италия, която продължава още два дни.

Какво значи това нахлуване?

От началото на войната в Ивицата Газа сред Израел и „ Хамас “ на 7 октомври, „ Хизбула “ ежедневно прави набези против Израел в поддръжка на своите съдружници от палестинското ислямистко придвижване.

Зачестилата замяна на огън сред Израел и „ Хизбула “ се случва в подтекста на извънредно повишено районно напрежение след невижданата офанзива на Иран против Израел, която Техеран сподели, че е възмездие за хипотетичен израелски удар против консулството му в Сирия.

Бойците на „ Хизбула “ направиха сложно нахлуване с насочвани балистични ракети и дронове с експлозиви против командния пункт на „ разпознаваема компания “ на израелската войска, сподели в изказване проиранската формация.

Малко по-рано Регионалният съвет на северноизраелския район Горна Галилея заяви, че трима души са били ранени по време на удар с дрон, изстрелян от Ливан.

В понеделник израелската войска заяви, че четирима бойци са били ранени на ливанска територия, откакто при прекосяването им са избухнали взривни устройства, за които „ Хизбула “ твърди, че е сложила.

След повече от шест месеца на трансгранично принуждение са били убити 368 души от ливанска страна, множеството от които бойци на „ Хизбула “, само че също и 70 мирни жители.

В Северен Израел са починали 10 израелски бойци 8 мирни жители, заяви армията. Десетки хиляди поданици и от двете страни на границата са били принудени да изоставен домовете си.

Атаката на Иран против Израел

Широкомащабната офанзива продължи към пет часа, а 99% от изстреляните ракети и дронове бяха прехванати от израелската защита и военните елементи на Съединени американски щати, Англия и Франция, които са ситуирани в района. Десетки са дроновете и ракетите, които е свалил Вашингтон, заяви американският президент Джо Байдън.

Въпреки че съвсем всички бяха отблъснати, ракети са паднали в пустинята Негев. Нанесени са вреди и на боен обект. Въздушното пространство над Израел и Близкия изток остана затворено за 7 часа.

В северната част на страната до границата с Ливан стартира обстрел сред израелските елементи и „ Хизбула “.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР